Fet a Osona col·labora en dues de les activitats que es faran al llarg de tot el dia: una adreçada al públic infantil i una altra centrada en la botifarra d’ou
Vic acollirà el proper dijous 16 de febrer, una nova edició del Dijous Llarder. Un any més, organitzat per Osona Cuina, la iniciativa omplirà de tradició i bona gastronomia la Plaça Major de la capital osonenca.
Aquest dimecres al matí s’ha presentat l’edició d’enguany en roda de premsa. Entre les principals novetats destaca l’ampliació d’horari, de 9 a 22 h. Es manté el format d’esmorzar i dinar, que s’estira fins al sopar. A més, una altra de les novetats destacades serà la instal·lació d’un escenari on, al llarg de tot el dia, hi haurà diverses activitats per a tots els públics.
Tal com ha destacat Eduard Aliberch, d’Osona Cuina, amb la celebració del Dijous llarder, el col·lectiu vol “mantenir les tradicions gastronòmiques arrelades a la comarca i esdevenir i posicionar-se com el Dijous Llarder de Catalunya”. Per fer-ho, “es potencien les experiències autèntiques i s’apropa la gastronomia i els productes del territori als ciutadans”.
Per què mengem el que mengem per Dijous Llarder?
Aquest any es compta amb més suport per part de l’Ajuntament de Vic, la qual cosa permet programar d’un seguit d’activitats divulgatives. Entre aquestes, n’hi ha dues on col·labora directament Creacció i Osona Turisme, a través de la iniciativa Fet a Osona.
Així, pel matí, a les 11:30 h, s’ha ideat una sessió enfocada a un públic infantil per aquelles escoles de la ciutat de Vic que moltes vegades s’acosten a la plaça durant la jornada. L’activitat, que porta per títol “Perquè mengem el que mengem per Dijous Llarder?”, es basa en acostar als infants, i a tot el públic present, a la tradició del porc a la plana i la seva vinculació amb la festa del Dijous Gras.
Osona Terra, a través dels tres productors carnis que en formen part (Casa Oms, Fussimanya i Can Codina), hi serà present, aportarà el seu coneixement i explicarà i oferirà als infants alguns dels embotits tradicionals de la comarca que ells mateixos elaboren. En Santi de Ca la Teresona també hi participarà i embutirà en directe algunes botifarres amb els infants del públic que s’animin a pujar a l’escenari a embrutar-se les mans.
A la tarda, a les 18:30 h, en Josep Dolcet de la Fundació Oficis de la Carn ens explicarà la tradició de la botifarra d’ou vinculada al Dijous Llarder i al nostre territori amb una sessió que porta per títol “El Dijous Llarder i les botifarres d’ou premiades de la comarca d’Osona”.
Per fer-ho possible s’han recollit botifarres d’ou guardonades durant els últims cinc anys de la comarca al concurs de botifarres d’ou que organitza el Gremicarn, carnissers – xarcuters de Catalunya. S’hi podran conèixer i tastar les botifarres d’ou tradicionals i singulars de Can Vilada de Vic, Saborit de Calldetenes, Can Codina de Taradell i Can Cerilles i Colom-Vila de Manlleu.
A les últimes hores s’ha fet públic el guanyador del concurs de botifarra d’ou artesana 2023: la carnisseria de Can Codina, de Taradell, que forma part de la cistella Fet a Osona, aliments excel·lents.
Totes les activitats, del matí al vespre
El programa d’activitats arrencarà les 9.30 h amb el tradicional Concurs de truites, que ja arriba a la cinquena edició. Inscrits prèviament, els participants prepararan en directe una truita i un jurat decidirà quina és la millor.
A les 10.30 h serà el moment de descobrir per què mengem el que mengem durant el Dijous Llarder, adreçat als infants i que ja hem apuntat. A les 17 h, Taula Dolça oferirà un taller per als més petits i a les 18.30 h es presentaran les botifarres d’ou premiades de la comarca d’Osona amb un tast guiat.
A la jornada no hi faltarà música. Hi haurà dos concerts, un a les 14 h amb La Perola i un altre les 20 h amb S’temple bar.
Sopar amb caldo del Dijous Llarder
Pel que fa a l’oferta gastronòmica, a les 9 del matí es començaran a servir esmorzars amb entrepans de botifarra, cansalada i botifarra negra; a la 1 del migdia el dinar amb entrepans de porc rostit Ral, botifarra, botifarra d’ou, cansalada, botifarra negra i de canelons, i postres de Taula Dolça, el primer col·lectiu osonenc de pastissers; i a les 8 del vespre, el sopar amb el caldo del Dijous Llarder (que hauran preparat durant tot el dia els alumnes de l’Escola d’Hostaleria d’Osona), costella Ral amb patates, entrepà de botifarra tofonada, brioix de pulled pork amb fermentats i postres de Taula Dolça.
Núria Macià, directora de Creacció, ha destacat la importància de “tenir presència en totes aquelles accions que contribueixin a difondre el producte local i la gastronomia de la nostra comarca, aquesta és la manera d’aspirar a tenir un futur més saludable i sostenible pels que hi vivim i pels que hi viuran”.
Anna Alemany, regidora de Turisme de l’Ajuntament de Vic, ha destacat que “Vic és l’epicentre del Dijous llarder a Catalunya i que enguany apostem per fer créixer encara més aquesta festa”. Com a ciutat “és un orgull i una cita esperada al calendari”. I és que “la nostra gastronomia al voltant del porc és un atractiu turístic més de la ciutat de Vic que hem de fer arribar arreu”.
Organitzat pel col·lectiu Osona Cuina, amb el suport de l’Ajuntament de Vic, el Dijous Llarder compta amb el patrocini d’Estrella Damm i Ral d’Avinyó; amb la participació de Fet a Osona, Taula Dolça, Osona Terra, l’Escola d’Hostaleria d’Osona, Liderou i Noir et Blanc®; i la col·laboració d’Osona Turisme, el Consell Comarcal d’Osona, Planes Bones, la Xarxa de Productes de la Terra, Creacció i Gremicarn – Carnissers-Xarcuters de Catalunya.