L’Observatori Socioeconòmic d’Osona, en el marc del Consell General de Creacció, presenta un document que genera molts reptes i oportunitats, i que la ciutadania podrà debatre el proper 24 de març
Creacció ha celebrat aquest dijous, 2 de març, el seu Consell General, a la sala Coll i Bardolet de l’Edifici del Sucre de Vic. A l’acte, s’ha presentat el 6è Informe de la Competitivitat de la comarca d’Osona, elaborat per l’Obervatori Socieconòmic d’Osona, que presenta una radiografia àmplia de la situació actual a la comarca, emmarcada en les tres grans transicions (demogràfica-social, verda i digital). Hi han assistit una cinquantena de persones, entre representants de diferents agents del territori i tècnics municipals.
El document genera tot un seguit de reptes i oportunitats sobre els que es proposa reflexionar-hi. En aquest marc, el proper pas serà una presentació a la ciutadania, el 24 de març, on s’establiran taules de debat obertes.
L’informe recupera el concepte amb el qual es va treballar anteriorment, en què la competitivitat d’un territori depèn de la seva estabilitat a llarg termini, determinada per un creixement econòmic sostingut, la cohesió social i la sostenibilitat. Però hi afegeix el nou marc definit per abordar les tres grans transicions actuals, que fa necessari incorporar a l’anàlisi territorial dimensions que van més enllà del progrés econòmic. En concret, l’objectiu final passa per promoure que la competitivitat del territori generi benestar sostenible inclusiu per a la ciutadania.
Com a novetat, aquest any s’incorpora al document una anàlisi prospectiva amb l’objectiu d’aportar més elements a la reflexió del futur de la comarca. Per fer-ho s’ha emprat la metodologia dels Tres demàs; un enfocament progressiu a partir de l’evolució dels principals indicadors amb els quals treballa l’Observatori Socioeconòmic d’Osona que permet fer una anàlisi tot generant diversos escenaris del que pot passar.
En paral·lel, al març del 2022, es va signar el manifest “Osona, reptes de futur”, on els agents del territori van consensuar una agenda estratègica per treballar en base a cinc línies; la transformació del sector agroalimentari, el talent i col·lectius vulnerables, la mobilitat del futur, la transformació digital de la societat, la millora de la salut i l’assistència sanitària, on recentment s’ha incorporat una sisena línia, la nova energia d’Osona (NEO).
Els reptes que es generen a l’informe s’han vinculat directament a aquestes cinc línies.
La diagnosi i els escenaris de futur
La benvinguda i presentació de l’acte ha anat a càrrec de Joan Carles Rodríguez, president del Consell Comarcal d’Osona, i Núria Macià, directora de Creacció. Rodríguez ha destacat la incorporació del projecte NEO als reptes de futur d’Osona, mentre Macià ha fet èmfasi en la necessitat de mirar a Europa i les tres grans transicions que proposa, amb projectes col·laboratius on la ciutadania hi té un paper capital.
La presentació de l’informe ha començat amb la diagnosi o l’anàlisi dels indicadors utilitzats per definir el posicionament competitiu de la comarca, en àmbits com la demografia, la renda, el treball o la formació. L’explicació ha anat a càrrec de Sandra Álamo i Guillem Clusella, tècnics de l’Observatori.
La dependència del sector agroalimentari a l’economia de la comarca, els alts índexs de sobrerenvelliment i la necessitat de rebre mà d’obra jove i estrangera, la contaminació dels aqüífers, les bones dades de la recollida selectiva o la poca digitalització de la societat osonenca han estat alguns dels temes abordats.
Tot seguit, Jordi Serra del Pino, consultor especializat en prospectiva, estratègia i intel·ligència, ha desgranat breument els 11 escenaris de futur a la comarca que sorgeixen de l’anàlisi prospectiva, dividits en tres grans grups marcats per la continuïtat, el canvi o els futurs impensats. En aquest context, apareixen opcions com l’Osona fracturada, entomant el canvi o la satel·lització de la comarca, entre d’altres.
L’acte ha finalitzat amb els responsables dels projectes estratègics d’Osona, que han explicat l’estat actual dels mateixos i com estan responent a les tres transicions.
Les oportunitats a Osona, a debat el 24 de març
El projecte de l’Informe de competitivitat no finalitza amb aquest document sinó que contempla continuar la reflexió amb espais de debat i participació per detectar les oportunitats que els reptes de les transicions generaran a la comarca.
Seguint aquestes directrius, la propera parada tindrà lloc el 24 de març (de 18 a 20 h), a la sala Sert de l’edifici del Sucre de Vic, on es presentarà l’Informe de Competitivitat a la ciutadania. L’acte, obert a tothom i sota el títol “Osona reptes de futur. L’Osona actual”, inclourà unes taules de debat posterior on els presents hi podran dir la seva. Us hi esperem a tots i totes!