El centre, que sorgeix d’una iniciativa público-privada, pretén reduir l’exclusió educativa i laboral a Osona.
Divendres va ser un dia esperat i gaudit per tots aquells que formen part de l’Albir, escola de noves oportunitats educatives. Van celebrar al centre cívic Can Pau Raba la festa de final de curs, el primer de la seva història, entregant diplomes a tots els joves, ballant, cantant i, en definitiva, passant una bona estona junts.
Vuit mesos des del novembre, que va ser quan Albir va començar a caminar. Vuit mesos en els que han anat trobant el to i veient les múltiples maneres d’acompanyar els joves, cada un amb les seves necessitats pròpies. “Tot i el treball que això suposa, tanquem el primer curs molt contents, sabent que omplim un forat educatiu, els més de 120 joves de la comarca que acollim així ens ho diuen”, expliquen des de l’Albir.
Albir comença aquesta setmana l’Escola d’estiu. Durant el juliol es prepararà intensament el curs que ve.
L’abandonament escolar prematur
Institucions i empreses osonenques es van unir fa vuit mesos per impulsar la Fundació Albir, una iniciativa que vol donar resposta al problema de l’abandonament escolar prematur i fomentar la inserció educativa i laboral de persones joves, principalment d’aquelles més vulnerables i que presenten més dificultats.
El projecte sorgeix arran de la preocupació identificada per agents polítics, econòmics i socials, i posa el seu focus en gestionar conjuntament un abordatge a la problemàtica de l’abandonament escolar que pateix la comarca. Concretament, la Fundació Albir esdevé una eina arrelada al territori que situa al centre el col·lectiu jove i, alhora, treballa per atendre les necessitats d’incorporació de talent al teixit productiu del territori.
De fet, aquesta polifonia de veus és un dels elements més destacables de la Fundació Albir i una de les principals diferències amb la resta d’Escoles de Noves Oportunitats de Catalunya. Concretament, en el seu patronat hi ha designats cinc patrons del sector privat que en són les entitats fundadores (Consell Empresarial d’Osona, Cambra de Comerç, Ausa Futur, Fundació Impulsa i l’Associació d’Empresaris de Manlleu) i quatre patrons del sector públic (Ajuntament de Manlleu, Ajuntament de Vic, Consell Comarcal i Creacció).
L’escola Albir disposa d’un centre de formació a Vic i un a Manlleu i, des del passat mes novembre, ja ha donat cobertura a més d’un centenar de joves de 18 municipis diferents que han cursat diversos itineraris formatius llargs i flexibles: instal·lació de llauneria, calefacció i climatització domèstica, auxiliar de cuina, tastets professionals i primera oportunitat educativa per a joves nouvinguts o d’incorporació tardana al sistema educatiu.