L’evolució dels projectes estratègics d’Osona, un any i mig després del manifest.
Aquest dijous, 30 de novembre, Creacció ha celebrat la reunió del Consell General a la Sala Gòtica de la seu, Casa Convalescència de Vic, on han assistit una quarantena de persones.
En representació dels socis de Creacció, Bet Piella, Arnau Rovira i Josep Casassas, han inaugurat la jornada, destacant la importància d’una Agència d’emprenedoria, innovació i coneixement per la comarca.
Aquest ha estat el primer Consell General de la legislatura actual, per això s’ha aprofitat per fer una fotografia de la comarca, per entendre el context del qual partim i els escenaris de futur que es preveuen.
A partir de les dades de l’Observatori Socioeconòmic d’Osona, s’han tractat diversos aspectes relacionats amb els canvis i tendències detectats al territori osonenc, com per exemple les bones xifres que hi ha en l’àmbit de reciclatge i l’alarmant taxa de pobresa infantil.
La vetllada, però, ha posat molt èmfasi en l’evolució d’alguns dels projectes estratègics de comarca, emmarcats en el manifest “Osona reptes de futur” signat l’any 2022.
Amb un relat conjunt, els líders dels reptes; talent i col·lectius vulnerables, Osona biocircular, Nova energia d’Osona i la mobilitat del futur, han explicat la situació actual de cada projecte i la perspectiva de futur relacionades amb les línies de treball marcades al març de l’any passat.
Talent i col·lectius vulnerables
Jordi Valldeoriola exposa que durant aquest temps s’ha posat en marxa la Fundació Albir; escola de segones oportunitats, amb dues esferes de treball. Per una banda, l’acompanyament de joves en situacions vulnerables i, per altra banda, la creació d’itineraris per formar joves que posteriorment podran accedir a empreses, les quals estan en cerca constant de talent.
Osona Biocircular
Osona Biocircular desgrana el projecte en tres parts; la gestió de residus orgànics, amb el repte de trobar plantes centralitzades, probablement de biogàs, que siguin sostenibles; la xarxa d’agroproductors, amb la marca Fet a Osona i Mengem d’aquí, que ens permeten introduir al mercat petits productors; i el Hub d’innovació, que vol apostar per un model d’economia circular.
Gil Salvans, satisfet amb les comunitats energètiques al 66% dels municipis de la comarca, manifesta la importància de seguir el camí cap a la transició verda i el desenvolupament sostenible. En l’àmbit privat, s’ha creat un grup de compra conjunta d’energia.
Mobilitat del futur
Arnau Comajoan, presenta la feina feta des de l’Oficina Tècnica de l’R3 i remarca que cal mantenir la interlocució amb els diversos agents del sector ferroviari i estudiar tècnicament què convé a la comarca. Per la seva banda, Mònica Carrera, explica que, alineat amb l’objectiu de millorar la intermobilitat, Osona disposa de l’eina Beyond the Urban, projecte europeu en el marc de l’URBACT.
Una vegada acabades les presentacions, s’ha donat pas al debat entre els assistents, per compartir opinions, extreure conclusions i concloure la jornada.