Els resultats de 2023 del mercat de compra venda de petites i mitjanes empreses reflecteix una recuperació de l’activitat. El punt local de Reempresa de Vic, ubicat a Creacció, és el que ha aconseguit salvar més llocs de treball de tota la demarcació.
Reempresa, el mercat de compra venda de petites i mitjanes empreses de Catalunya, continua demostrant que és un model d’èxit. Al llarg de l’any 2023, com podeu observar en el document de sota, els 35 punts locals Reempresa de la demarcació de Barcelona han realitzat 847 altes de reemprenedors i 475 altes de cedents. S’han transmès amb èxit 375 empreses, pràcticament el doble que les transmeses durant el 2022, suposant una inversió induïda de gairebé 24 milions d’euros i 876 llocs de treball salvaguardats, més del doble que els de 2022.
Els resultats d’aquest any reflecteixin un important increment respecte el 2022, indicant una recuperació de l’activitat realitzada pels punts locals Reempresa respecte dels darrers anys post pandèmia.
Bones xifres a Vic
Dels 35 punts locals Reempresa, els que han realitzat una major activitat (sumatori d’altes de reemprenedors, cedents i casos d’èxit) han estat l’Ajuntament de Sabadell, l’Ajuntament de Mataró, seguit de l’Ajuntament de Vic, gestionat per Creacció, i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
Finalment, els tres punts locals Reempresa que han aconseguit salvar un major nombre de llocs de treball respecte el mateix període de l’any passat han estat: l’Ajuntament de Vic, amb 89 llocs, l’Ajuntament de Mataró i l’Ajuntament de Granollers.
“Els resultats demostren que Reempresa és un programa actiu per trobar nous emprenedors o empreses que volen créixer”, explica Meritxell Carbonell, cap de l’àrea d’Emprenedoria de Creacció. “És adequat per iniciar-se en el món empresarial o fer créixer els teus negocis”, afegeix.
Alguns casos d’èxit
L’Eduard Llorà era cap de producció d’una empresa metal·lúrgica. Feia temps que tenia ganes d’agafar algun negoci i li va sortir l’oportunitat a través de Reempresa. El passat mes de novembre, es va quedar Reparacions Industrials la Plana de Vic, una empresa de manteniment industrial de Vic que estava a punt de tancar per jubilació dels dos propietaris.
“Estic molt content, hi ha molta feina i he assumit tota la cartera de clients de l’empresa, que és el més important”, explica l’Eduard. El reemprenedor, de moment està sol i no es planteja llogar a ningú.
Un altre reemprenedor. En Raydel Luis Marcos, de 47 anys, ha assumit des de fa tres mesos el Forn de pa de Sant Julià de Vilatorta, on ara hi treballen ell i la seva dona. “Jo era pastisser i va sortir aquesta oportunitat. I em vaig llençar a la piscina!”, apunta. “Tenim molts clients i treballem moltes hores, però millor treballar per a tu que no pas per algú altre”, afegeix.
El suport des de Reempresa, per aquest nou forner, ha estat vital: “Ens han ajudat molt. Ens han donat molts consells, ens han ajudat amb el pla de treball i a l’hora de demanar un préstec”.
Reempresa, però, també és una proposta interessant per als cedents, les persones que traspassen el seu negoci, ja sigui per jubilació o per altres causes personals. És el cas d’en Ramon Vilalta, que era propietari de la granja d’ous ecològics Eslou, de Sant Pere de Torelló, amb 900 gallines. Un negoci amb productes de qualitat (900 ous al dia) que venien de manera directa a particulars o botigues especialitzades, uns clients que “valoren els bons aliments”, apunta en Ramon.
A l’empresa hi treballava en Ramon, que s’ha jubilat recentment, i el seu fill, que no ha volgut continuar el negoci. “Els joves no volen estar lligats 365 dies a l’any i 24 hores al dia”, es lamenta.
Reempresa també va trobar uns reemprenedors per a l’Eslou, uns joves de Barcelona que han vingut a viure a la comarca. “Estic molt satisfet. És un bon negoci i si tenen paciència els hi anirà bé. Fins i tot, poden engrandir”, reconeix en Ramon.
La reempresa com a model de reemprenedoria
En els últims anys, s’han dedicat molts recursos a la creació de noves empreses. Tanmateix, a banda de crear-ne, és tant o més important dedicar l’esforç a mantenir les empreses solvents per tal que segueixin funcionant i no hagin de tancar per manca de relleu empresarial. Per aquest motiu, Reempresa es planteja com un bon instrument per garantir al llarg del temps l’activitat d’empreses econòmicament viables.
La reempresa és un nou model d’emprenedoria, un mecanisme pel qual un nou emprenedor pren el testimoni en la gestió d’una empresa ja existent, la qual compra en la seva totalitat per continuar l’activitat, de manera que amb aquesta acció salvaguarda el patrimoni empresarial individual i col·lectiu.
Més informació i contacte amb Reempresa
Les 12 claus de la reemprenedoria
Més d’un terç dels professionals que actualment estan en actiu i que són propietaris d’una empresa arribaran a l’edat de jubilació durant els propers deu anys i, molt sovint, sense algú del seu entorn familiar a qui puguin cedir la seva empresa. De fet, sis cessions de cada deu són degudes a la jubilació de l’empresari. Això no obstant, la transmissió també pot esdevenir una alternativa quan un empresari decideix cedir-la perquè vol invertir en una altra empresa que ja funciona o, simplement, perquè vol iniciar una altra activitat des de zero.
Per la seva banda, per als reemprenedors és menys arriscat reemprendre una empresa ja existent que crear-ne una del no-res. Tot i això, també és cert que fer-se càrrec d’una empresa en funcionament exigeix de mitjana un 60% més d’inversió que crear-ne una de nova. Amb tot, el fet de reemprendre ofereix l’oportunitat a aquells que volen iniciar un projecte pel seu compte d’aprofitar-se del coneixement i l’experiència de l’empresa al mercat i, en conseqüència, de garantir una llarga vida a l’empresa independentment dels seus propietaris.
Reempresa, impulsada per la patronal Cecot i la Diputació de Barcelona, té tres oficines a la comarca d’Osona: a Manlleu, Centelles i Vic.