El comitè de direcció del projecte europeu PROXTERRA, que lidera Creacció, s’ha reunit recentment a l’Arieja per fer balanç de les accions en curs i dels avenços en les iniciatives a favor dels circuits curts i del desenvolupament sostenible. Aquest projecte, destinat a donar suport als productors i actors agroalimentaris de les regions d’Occitània i Catalunya, ha assolit ja diverses etapes clau del seu desenvolupament.
Guies de bones pràctiques i eines de formació
S’ha presentat una primera versió de les guies de bones pràctiques, adaptades a les especificitats culturals i lingüístiques de les regions associades. Es proposarà una guia en català per a Catalunya i una altra en francès per a Occitània, amb l’objectiu d’harmonitzar i promoure les pràctiques sostenibles dins les comunitats agrícoles locals.
Enxarxament i accions de clustering
Per reforçar els vincles entre productors i actors agroalimentaris, el projecte PROXTERRA ha posat en marxa un programa d’enxarxament. Properament, es portaran a terme esdeveniments regionals per fomentar la col·laboració interregional i compartir coneixements. També s’està elaborant un calendari de reunions i d’accions de clustering per tal de maximitzar les oportunitats de col·laboració.
Cartografia dels circuits curts
Prodeca, soci del projecte, ha iniciat la creació d’un mapa interactiu dels productors locals per visualitzar de manera eficaç els circuits curts i optimitzar la distribució. Aquesta eina permetrà identificar opcions logístiques i facilitar l’accés dels consumidors als productes locals.
Una visita inspiradora a Terroirs Ariège Pyrénées
Els membres del comitè també han visitat la plataforma de la cooperativa Terroirs Ariège Pyrénées (TAP), gestionada pels Establiments SETAK. Aquesta cooperativa, un actor important en el subministrament local per a la restauració col·lectiva a l’Arieja, especialment per a les cantines escolars, compta amb el suport del Consell General de l’Arieja des del 2011. La cooperativa agrupa prop de cent socis -agricultors, artesans, cooperatives i entitats locals- amb l’objectiu d’apropar productors i consumidors dins d’un circuit curt.
Descobriment de Chez Nòu, aparador de l’Arieja
La trobada es va tancar amb una visita a Chez Nòu, el primer restaurant aparador de la marca Nòu Ariège Pyrénées. Aquest espai combina un restaurant de 53 places i una botiga amb productes del territori de l’Arieja, amb la finalitat de posar en valor els coneixements locals i facilitar una logística sostenible per a la distribució i comercialització dels productes locals.
Notícies publicades del projecte PROXTERRA
Visiteu el web del projecte PROXTERRA
Amb el projecte PROXTERRA, els socis transfronterers reforcen les iniciatives d’economia circular i de resiliència de les cadenes locals, establint les bases d’un ecosistema més sostenible i solidari per a les regions d’Occitània i Catalunya.
A més de Creacció, formen part del projecte Proxterra els socis següents: de Catalunya, la Fundació Universitària Balmes (CT Beta) i la Promotora d’Exportacions Catalanes SA (Prodeca); i de França, la Chambre de commerce et d’industrie Occitanie Midi-Pyrénées, la Chambre de commerce et d’industrie des Pyrénées-Orientales, la Chambre d’agriculture de l’Ariège, la Chambre d’agriculture des Pyrénées-Orientales i la Université de Pau Et Des Pays de l’Adour (UPPA).