La facturació electrònica serà obligatòria en breu per a totes les empreses, amb l’objectiu de prevenir la morositat en les relacions comercials i augmentar la transparència en les transaccions. Així ho estableix la Llei Crea i Creix, que introdueix importants novetats en aquest àmbit.
A més, el Ministeri d’Hisenda va aprovar, fa alguns mesos, el Reial decret pel qual es desenvolupa la Llei de 2021 per prevenir i combatre el frau fiscal. Una de les mesures més rellevants d’aquest Reial decret és que les empreses hauran de remetre les seves factures a Hisenda de manera instantània, previsiblement, a partir de 2026.
Per simplificar la implementació d’aquestes noves responsabilitats, Hisenda facilitarà a pimes i autònoms un sistema de facturació electrònica, denominat Verifactu, que facilitarà la relació amb els contribuents: permetrà l’enviament immediat de les factures al fisc i, a més, millorarà la transparència i control en l’emissió de factures.
Amb l’arribada de Verifactu, sorgeixen molts dubtes, especialment entre autònoms i pimes, que s’hauran d’adaptar a aquesta nova forma de treball. Intentem resoldre’ls.
1. Què és Verifactu i com funciona?
Verifactu és un sistema de facturació electrònica que sorgeix amb l’objectiu de digitalitzar i controlar el procés d’emissió de factures en temps real.
D’aquesta manera, l’AEAT (Agència Tributària) pretén tenir un major control sobre les operacions comercials, eliminant la possibilitat que s’emetin factures falses o duplicades, reduint així el frau fiscal.
En la pràctica, Verifactu obliga empreses i autònoms a generar i registrar les seves factures en un format electrònic específic i enviar-les de manera automàtica a l’AEAT en el moment en què s’emeten. Per això, caldrà que incorporin un programari de facturació compatible que compleixi amb els requisits que demana l’AEAT.
Cada factura emesa rebrà un codi únic (CIF), la qual cosa garanteix que totes les transaccions estiguin perfectament identificades i controlades per Hisenda. Així, qualsevol anomalia o error pot detectar-se ràpidament i rectificar-se amb eficàcia.
2. Quan entrarà en vigor?
En un principi s’havia informat que Verifactu entraria en vigor el juliol de 2025. No obstant, finalment sembla que la mesura es retardarà fins a juliol de 2026 a causa de diversos problemes identificats: terminis discordants entre productors i usuaris, previsió d’una alta demanda, costos addicionals…
Es preveu, però, que les petites empreses o uns certs sectors d’activitat puguin comptar amb un període d’adaptació més ampli, o fins i tot quedar exempts temporalment de l’ús obligatori de Verifactu.
3. Qui ha d’utilitzar Verifactu?
L’ús de Verifactu serà obligatori per a qualsevol empresa o autònom que emeti factures a Espanya.
4. Com hauràs d’implementar Verifactu en la teva empresa?
Per implementar Verifactu en el teu negoci hauràs de seguir aquests passos:
- Adquirir un programari de facturació compatible que compleixi amb els requisits establerts per l’AEAT. Moltes plataformes de facturació electrònica ja estan adaptant els seus sistemes per complir amb aquest nou marc.
- Capacitació i adaptació interna: tant si ets autònom com si tens una pime, serà necessari que et formis en l’ús del nou sistema de facturació per assegurar-te de realitzar correctament tots els processos d’emissió de factures.
- Connexió amb l’AEAT: el teu programari de facturació ha d’estar connectat amb la plataforma de Verifactu per enviar les factures de manera automàtica. Així, no hauràs de preocupar-te de fer-ho manualment.
- Estar al dia de la normativa: és important que estiguis actualitzat sobre la normativa relacionada amb Verifactu, i que t’asseguris que el sistema que uses compleix amb tots els requisits legals.
5. Quines dades s’enviaran a l’AEAT amb el Verifactu?
Abans de detallar quins requisits i com han de ser les factures electròniques és important tenir en compte aquesta novetat: Hisenda obligarà els autònoms a implementar un codi QR en totes les factures que emetin. Això facilitarà la comprovació per part de l’Agència Tributària, agilitzarà les deduccions en la declaració d’impostos i possibilitarà als clients el coneixement dels detalls de la factura simplement escanejant el codi.
Pel que fa estrictament a la factura, Verifactu permetrà que l’AEAT rebi una sèrie de dades de cada factura que emetis. Entre els més importants hi ha:
- Data d’emissió de la factura.
- Número de factura.
- Identificació de l’emissor i del receptor (NIF o CIF).
- Descripció dels béns o serveis facturats.
- Base imposable, tipus impositiu i quota d’IVA.
- CIF.
Aquestes dades seran usades per l’AEAT per fer un control rigorós de les operacions comercials, evitant fraus fiscals i facilitant la supervisió en temps real de les transaccions econòmiques.
6. Avantatges del sistema Verifactu
Encara que la posada en funcionament de Verifactu pot semblar una altra pesada càrrega administrativa per a autònoms i empreses, la veritat és que també té moltes avantatges:
- Reducció del frau fiscal: en enviar les factures en temps real a l’AEAT, es redueix considerablement la possibilitat d’emetre factures falses o duplicades, la qual cosa ajudarà a combatre el frau fiscal.
- Major control sobre la facturació: tant Hisenda com les empreses tindran un major control sobre el procés d’emissió i recepció de factures. Això facilitarà l’auditoria i control intern.
- Millora en la gestió empresarial: amb aquesta digitalització del procés de facturació, tant autònoms com empreses podran portar un control més exhaustiu dels seus ingressos i despeses, afavorint una millor gestió financera.
- Estalvi de temps: en automatitzar la facturació i la comunicació amb l’AEAT, podràs reduir el temps destinat a gestions administratives i centrar-te en el teu negoci.
- Evita sancions: la connexió directa amb Hisenda permetrà que els errors en les factures puguin detectar-se i corregir-se amb major facilitat, evitant sancions i problemes legals.
Informació extreta dels portals infoautonomos i Grupo 2000