Comença la votació popular dels productes finalistes del concurs “Fet a Osona: Aliments excel·lents”

La segona edició del concurs “Fet a Osona: Aliments excel·lents” entra a la seva fase final amb el procés de votació popular, del 7 al 23 de febrer. La tria dels aliments excel·lents d’Osona i el Lluçanès està ara en mans del públic.

Després del procés de selecció a càrrec d’un jurat expert, que ha emès la seva valoració, a través d’un tast a cegues, segons criteris organolèptics, de qualitat, elaboració i, també, d’imatge, els 14 productes seleccionats passen a la fase final per formar part de la cistella de Fet a Osona, Aliments excel·lents, el distintiu que reconeix la qualitat, el saber fer i l’autenticitat dels productes de la comarca.

Els 14 finalistes, escollits entre més de 40 productes, es reparteixen entre set categories: llonganissa, embotits cuits, embotits curats, formatges, fleca i pastisseria no dolça, productes vegetals i begudes. De les 10 categories proposades inicialment, tres d’elles han quedat desertes per no haver-se presentat el nombre mínim de candidatures per categoria.

Els guanyadors es decidiran a través de la votació popular, que estarà oberta al web fetaosona.cat fins al 23 de febrer. Totes les persones que emetin el seu vot podran entrar al sorteig d’una cistella amb els productes guanyadors.

La proclamació final dels guanyadors tindrà lloc durant els actes de celebració del Dijous Llarder a la Plaça Major de Vic, en un acte que posarà en valor els productes i els productors que fan d’Osona un territori de referència gastronòmica.

Una aposta per la qualitat i la promoció del territori

“Fet a Osona: Aliments excel·lents” té l’objectiu de posar en valor els productes del territori, afavorint la seva promoció i competitivitat al mercat. Els productes guanyadors rebran un reconeixement oficial i un acompanyament en innovació per part de Creacció, que els permetrà millorar els seus processos i potenciar la competitivitat dels seus productes al mercat. A més, formaran part de la cistella promocional d’Osona i el Lluçanès, amb visibilitat en diverses activitats de la comarca fins al 2028. 

El jurat expert que ha escollit els productes finalistes

Aquesta iniciativa, organitzada pel Consell Comarcal d’Osona, a través d’Osona Turisme, i Creacció, amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, destaca per impulsar els productes agroalimentaris de proximitat i donar-los un reconeixement destacat.

La primera edició, celebrada entre 2021 i 2024, va escollir productes emblemàtics com la botifarra d’ou de Carnisseria Codina, el Jove de Cabra de Formatges Riudavets, la Ratafia Bosch Reserva de Ratafia Bosch, el Pa de 7 llavors de Mas Corcó Pagesos Forners, el Pa de pessic del Bruguer Pastisseria i el Caldo silvestre d’Infusions Sambucus, acompanyats de la IGP Llonganissa de Vic.

Aquests productes han estat protagonistes de diverses iniciatives de promoció, com la parada del mercat setmanal de la Plaça Major de Vic, que des d’aquest any s’ha ampliat amb altres productes del projecte Fet a Osona i ja ha prorrogat la seva estada al mercat fins al mes de març.

Amb aquesta segona convocatòria, el concurs reafirma el compromís d’impulsar la qualitat agroalimentària i enfortir l’economia local d’Osona i el Lluçanès.

7 de febrer de 2025