Quan es compleixen cinc anys de la seva creació, la Càtedra del Món Rural de la UVic-UCC inicia una nova etapa amb la voluntat d’obrir-se més a la societat, ajudant a desenvolupar i donant suport a projectes de recerca que contribueixin a crear coneixement científic i que aportin solucions a les problemàtiques del món rural identificades per l’Agenda Rural de Catalunya, segons informa la UVic-UCC. La intenció és que les accions desenvolupades en el si de la Càtedra puguin tenir una incidència directa en la millora dels territoris rurals a Catalunya i, en definitiva, en les persones que hi viuen.
Segons Laura Domingo, directora de la Càtedra des del juliol de 2023, “des de la Càtedra també volem ser presents en llocs estratègics relacionats amb l’àmbit de la sostenibilitat per sensibilitzar la societat”. I remarca que “volem fugir de les jornades acadèmiques només per a acadèmics i dialogar amb altres llenguatges, com l’artístic o el documental”.
Present en fòrums sobre sostenibilitat i treball en xarxa
Un dels aspectes a destacar d’aquesta nova etapa és el suport de la Càtedra a projectes de recerca de temàtica rural en què pugui aportar el seu coneixement científic, amb la intenció de contribuir a la millora d’aquest àmbit.
Així mateix, la Càtedra també vol ser present en fòrums estratègics sobre sostenibilitat per sensibilitzar la societat pel que fa a aquesta qüestió, especialment a través d’altres llenguatges, com l’artístic i documental. En aquest sentit, té previst preparar un cicle de documentals sobre sostenibilitat que s’emetran a Barcelona, Vic i l’Espluga de Francolí. La intenció, una vegada més, segons Domingo, és “que l’acadèmia vagi cap enfora, cap a la societat”.
D’altra banda, la Càtedra també ha entrat a formar part de la Xarxa de Càtedres del Món Rural, d’àmbit espanyol. Actualment, hi ha setze càtedres del món rural a tot Espanya, dues de les quals són a Catalunya (la de la UVic-UCC i la de la Universitat de Lleida).
1a edició de les Beques a la Innovació Rural
Una de les accions destacades d’aquesta nova fase i que vertebra la tasca de la Càtedra és la creació de les Beques a la Innovació Rural de la Càtedra del Món Rural de la UVic-UCC, la primera edició de les quals es va lliurar el passat 24 de març.
Aquestes beques, que substitueixen els anteriors premis anuals de la Càtedra, tenen com a objectiu principal finançar projectes d’innovació que afavoreixin el desenvolupament social, econòmic i ambiental de les zones rurals de Catalunya. Dotades amb 14.000 euros cadascuna, les beques van ser atorgades a dos projectes seleccionats entre vint propostes, en l’àmbit de Catalunya, i tres, en el de la comarca del Lluçanès.
Aquest nou mecanisme de finançament no només ofereix suport econòmic als guanyadors, sinó que també els permet rebre un seguiment acadèmic i tècnic continuat per part de la Càtedra i de Creacció, l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement. Els projectes seleccionats es beneficiaran d’un acompanyament personalitzat, una eina essencial per assegurar l’èxit i la replicabilitat de les iniciatives que contribuiran a revitalitzar els territoris rurals.
Les beques a la innovació rural: una aposta per la sostenibilitat
Les Beques a la Innovació Rural responen a la necessitat de donar suport a iniciatives que treballin per aconseguir un desenvolupament integral i sostenible en el món rural. Amb periodicitat biennal, l’objectiu de les beques és incentivar la creació de projectes que abordin problemes com el despoblament, el canvi climàtic i la diversificació econòmica en les zones rurals.
Domingo destaca que aquestes beques tenen un component clarament social i ambiental, “per donar suport a qui treballa pel món rural amb compromís, responsabilitat i respecte”. A més, subratlla que els projectes seleccionats tenen la capacitat de ser replicats en altres contextos, amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament rural de manera sostenible i integradora.
“FUET: Integració Social al Lluçanès”, un model d’inclusió social i recuperació d’un negoci local
El guanyador de la beca en l’àmbit del Lluçanès va ser el projecte “FUET: integració social al Lluçanès”, una proposta impulsada per Aleix Olegario. El projecte té com a objectiu la integració social de persones amb diversitat funcional mitjançant la creació d’un Centre Especial de Treball (CET) a Cal Toni, un establiment emblemàtic de la zona, ubicat a la Torre d’Oristà. Aquest negoci, que va tancar portes l’any 2020 per jubilació, es dedica a la venda de queviures, la carnisseria i la producció d’embotits artesans.
Amb la reobertura de la botiga i la creació d’un obrador per a l’elaboració d’embotits, el projecte no només permet la reintegració de persones amb diversitat funcional en el món laboral, sinó que també contribueix a la recuperació d’un establiment tradicional que era clau per al poble.
Els treballadors amb diversitat funcional s’integraran en diferents àrees de l’empresa, com la producció, la comercialització i l’administració, amb el suport de la intel·ligència artificial per millorar l’eficiència del procés productiu. Aquest model no només busca la inclusió social, sinó també la revitalització de l’economia local a través d’un negoci que ja forma part de la identitat de la comarca.
“Test agroramader de la Vall del Corb”, impuls a la ramaderia jove i la dinamització rural
El segon projecte guanyador, en la categoria de Catalunya, va ser “Test agroramader de la Vall del Corb”. Aquest projecte, promogut per l’Associació per al Desenvolupament Integral de la Vall del Corb, té com a objectiu establir un espai de prova agroramader a Sant Martí de Riucorb. En aquest espai, les persones interessades a treballar en el sector agrari podran provar l’activitat ramadera abans d’incorporar-se definitivament a aquesta activitat econòmica. Els participants rebran un acompanyament multidisciplinari que els ajudarà a entendre les particularitats del sector i les seves necessitats.
Aquesta iniciativa forma part del projecte “Territori de Vincles”, destinat a promoure la dinamització d’una zona rural afectada pel despoblament. La proposta es basa en el desenvolupament d’activitats ramaderes extensives i semiextensives, que tenen una gran importància en aquesta zona, i busca fomentar la incorporació de joves ramaders en un territori amb poques oportunitats laborals.
Una càtedra integrada per diverses entitats
La Càtedra del Món Rural de la UVic-UCC, constituïda el 2020, és fruit de la col·laboració entre diverses entitats amb l’objectiu de promoure el desenvolupament sostenible i integral dels territoris rurals de Catalunya.
Les entitats que la integren —la UVic-UCC, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) de la Generalitat; l’Agència de Residus de Catalunya (ARC); la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN); el Consorci del Lluçanès; l’Ajuntament de Prats del Lluçanès i Creacció – Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement—, treballen conjuntament per crear projectes, establir iniciatives de recerca i implementació de bones pràctiques que beneficiïn els entorns rurals. Així, busquen millorar la qualitat de vida, preservar els recursos naturals i promoure la sostenibilitat en el territori.
