El físic Lluís Torner, fundador i director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ha captivat el públic que ha omplert la sala Sert de l’edifici el Sucre de Vic a la catorzena edició de l’Àgora d’opinió, celebrada aquest dijous. Torner ha fet gala dels seus grans dots divulgatius i del seu sentit de l’humor i ha endinsat la seixantena d’assistents en una ciència que, ha afirmat, “té com a gran avantatge i alhora inconvenient que la trobem arreu i que serveix pràcticament per tot”. Ha exposat que estem envoltats d’elements on la fotònica hi té un paper, com ara tot el que contingui pantalles “com un telèfon mòbil, un aparell molt fotònic”, però també els codis de barres, la cirurgia ocular, la depilació làser o bé la maquinària per tallar o soldar metalls, per citar-ne alguns. La llum làser “és la base de la fotònica”. Els seus fotons, ha dit, “són una llum extraordinària; són tots iguals, del color que vols i absolutament obedients, poden anar a la lluna i tornar o bé travessar el cervell”.
El ponent ha fet referència a la multitud d’aplicacions que tenen vinculacions amb el camp de la medicina. Per exemple, ha explicat que “les cirurgies oculars amb làser ara ja són rutinàries; el repte és la neurocirurgia d’ultraprecisió”. La fotònica és una aliada per copsar “què ha passat en la propagació de malalties a nivell cel·lular”, per arribar a “entendre la pel·lícula” de com es comporten virus com el de la Sida o malalties com l’ictus, l’Alzheimer o el càncer, entre d’altres. Una de les línies d’estudi que es desenvolupen i que “veurem aviat”, ha assegurat, “seran pastilles amb milers de nanorobots a dins que faran diferents funcions per millorar la nostra salut”. La nanomedicina pretén precisament escatir “com arrenca tot el procés a nivell cel·lular, entendre’n el mecanisme, la qual cosa és difícil perquè és molt petit i fràgil”.
En àmbits com l’agricultura, ha fet referència a la sensòrica, amb la possibilitat de desenvolupar sensors que mesurin “la concentració de nutrients, de fertilitzant o d’humitat”, entre altres factors. La fotònica també tindrà incidència “en la mobilitat automàtica”, ja que els cotxes autònoms requereixen detectar els obstacles i en les tecnologies quàntiques, que impliquen que “la informació pot estar a dos llocs a la vegada”. En aquest darrer cas, “fan falta els fotons per manipular els àtoms; serà una revolució”, ha assegurat.
En l’apartat de preguntes, el públic ha mostrat molt interès per conèixer com es gestiona el personal i els recursos de l’Institut de Ciències Fotòniques, que s’identifica amb una gran gestió del talent. Per Torner, la clau és “poder contractar gent excepcional i donar-los flexibilitat”. Pel que fa a la governança i finançament, el centre que dirigeix és una fundació privada en què “un 25% dels recurs basals provenen del govern”. Torner ha reflexionat que aquest suport “és essencial però és poc, si ho comparem amb països com Alemanya”. El ponent ha afirmat que està “molt a favor de poder donar suport a recerques que siguin properes a la indústria”.
L’alcaldessa de Vic ha fet el parlament introductori
La benvinguda ha anat a càrrec de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, qui s’ha congratulat d’haver pogut arribar a la catorzena edició de l’Àgora. Ha destacat que el fòrum enforteix vincles entre l’emprenedoria, la universitat, l’empresa i l’administració. La presentació del ponent ha anat a càrrec del director general de la Fundació Universitària Balmes i conseller delegat de Creacció, Joan Turró.