El Consell Empresarial d’Osona i Creacció van impulsar el passat dijous 7 de juny la jornada ‘Noves oportunitats de negoci entorn de la impressió 3D’. Els assistents es van aplegar al VIT de Vic per sentir les intervencions dels ponents. Es va comptar amb la presència del General Manager de l’empresa Avinent, Albert Giralt i de Tomàs Megía coordinador del 3D Printing Industry Hub, que depèn d’Acció, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat. A més, van intervenir el tècnic de projectes de Ledglass Albert Barris i l’enginyer Jacint Selva, de Ginotec, que van fer exposicions breus de casos d’èxit que s’han produït a Osona, sota el títol de ‘Short experiences’.
El coordinador del 3D Printing Industry Hub d’Acció, Tomàs Megía, va explicar que la impressió en tres dimensions “és un dels pilars de la industria 4.0″ i va repassar les diferents tècniques que s’utilitzen avui en dia i les “oportunitats que suposa per a la indústria”. Va concretar que, entre d’altres virtuts, “optimitza materials, redueix el temps d’arribada al mercat i apropa la producció al client”, i és per això que la Generalitat hi ha vist “una finestra d’oportunitats per a un espectre ampli de petites i mitjanes empreses”. Albert Giralt va exposar el cas d’èxit de l’empresa Avinent, nascuda el 1958 a Santpedor, al Bages. Primer, es van centrar en la indústria “de l’automoció” però es van anar especialitzant en implants dentals i ara “en pròtesis mèdiques personalitzades”. El General Manager va explicar com la introducció de la impressió 3D ha anat de la mà amb “la creació d’ocupació i increment de la facturació”. Dins la divisió Avinent Digital Health, “ajudem a fer cirurgia reconstructiva en pacients oncològics” i els metges i enginyers “col·laboren des del minut zero” en el disseny de “solucions personalitzades”. Giralt va mostrar plaques maxil·lofacial o bé cranials que han estat creant.
Dues experiències osonenques
En l’apartat de les ‘Short experiences’, el tècnic de projectes de l’empresa de Tona Ledglass, dedicada a l’arquitectura lumínica, va explicar com i per què han incorporat la impressió 3D. Segons Barris, “s’ha convertit en una eina imprescindible per l’estalvi de temps, cost i possibilitats de personalització”. Finalment, l’enginyer Jacint Selva, de la vigatana Ginotec, va aportar exemples pràctics de diversos casos resolts mitjançant aquesta tecnologia i va assegurar que “amb imaginació es poden fer infinitat de coses”.
La jornada l’havien introduït el vicepresident del Consell Empresarial d’Osona, Àlex Fernàndez, qui va recordar com la impressió 3D “pot ser una revolució com ja ho vas ser posar la impressió tradicional a l’abast de tothom”. La directora executiva de Creacció, Núria Macià, va comentar que “la Generalitat ha creat un hub” sobre la matèria perquè considera que aquesta tecnologia “és un pilar estratègic molt interessant”.