Alfons Cornella: “Innovar és fer-se preguntes rellevants i posar en qüestió maneres de fer”

• L’expert ha encetat un cicle que impulsen conjuntament Creacció, el Centre Tecnològic Beta de la UVic-UCC i el Consell Empresarial

Una vuitantena de persones han assistit al Vit de Vic a la Jornada “Innovació per a la sostenibilitat i competitivitat de l’empresa”, que ha tingut com a convidat l’expert Alfons Cornella, considerat un referent a tot l’Estat Espanyol en la matèria. A l’organització, han unit esforços Creacció, el CT Beta de la UVic-UCC i el Consell Empresarial d’Osona. Aquesta és la primera matinal d’una trilogia que continua aquest mes de març.

El consultor empresarial és expert en innovació i ha escrit una trentena de llibre sobre la matèria i assessorat grans empreses com La Caixa, Planeta, Iberdrola o Puig.

Segons Cornella, innovar és “fer-se preguntes rellevants, posar en qüestió maneres de fer” i utilitzar-ho com a “mineria de problemes”. Ho ha definit com “un motor de tres peces: tenir idees, considerades de valor per algú i que generin uns resultats sostenibles”. És important portar-la a terme de manera sistemàtica i amb metodologia, ja que “és 20% la idea i 80% execució”. Ha dedicat part de la sessió resoldre el dubte de per quin motiu cal innovar. Segons Cornella, la innovació pot servir per “retenir el talent, per posicionar i diferenciar-se i incrementar la productivitat, generar més valor pel client amb els mateixos recursos (eficiència). Pel que fa al resultat econòmic, no hi ha una relació directa però “existeix certa correlació”.

Ha augurat que en el futur hi haurà més innovació “en procés que en producte” a causa de la “saturació del mercat”. A través de la intel·ligència artificial es podran crear “models de negoci”, ha afirmat, i també ha explicat com “la jerarquia a les empreses sovint impedeix la innovació”.

A la introducció, el director general de la FUB i conseller delegat de Creacció, Joan Turró, ha explicat que “l’impacte de la digitalització va a un ritme extraordinari i que caldrà gran capacitat d’anàlisi”. El director del Centre Tecnològic Beta de la UVic-UCC, Sergio Ponsá, ha dit que “posar a l’abast de les empreses eines i oportunitats contribuirà a fer créixer el territori”.

A la cloenda, la regidora de Promoció econòmica de l’Ajuntament de Vic Bet Piella i la presidenta del Consell Empresarial d’Osona, Lurdes Baulenas, s’han congratulat del fet que les administracions i les entitats públiques i privades uneixin esforços que fructifiquen en jornades com aquesta. Per Baulenas, la clau per ser competitius serà “ser àgils i deixar entrar la innovació a l’empresa”.

Les dues properes cites seran el 30 d’abril i el 08 de maig, en dues matinals d’innovació enfocades cap al sector agroalimentari. Les inscripcions ja s’han obert.

 

 

10 de març de 2020