La reemprenedoria obre noves oportunitats de negoci

La COVID no ha aturat els projectes en curs a Osona

Sovint s’associa l’emprenedoria a iniciar un projecte nou des de zero, amb totes les dificultats i temps que això implica a nivell de paperassa, tramitacions i inversions.

Per això, es va posar en marxa el programa Reempresa, com un nou model d’emprenedoria i de creixement empresarial en el qual un o més reemprenedors accedeixen a la propietat d’una empresa ja existent per fer-la créixer, sense haver de passar per la fase de creació.

Inversors, persones que volen dirigir empreses i persones decidides a apostar per l’autoocupació troben noves oportunitats en negocis ja existents. Les dades són clares: prop d’un 88% de les empreses del Reempresa tiren endavant, respecte els nous projectes que tenen un índex de supervivència del 53%.

Les avantatges són clares per als reemprenedors que agafen els negocis: ja tenen una estructura jurídica establerta, el negoci ja té una imatge de marca i una cartera de clients i també un coneixement adquirit.

Les situacions que porten a reemprendre són molt diferents tant pels cedents del negoci existent, com pels emprenedors que en prenen el timó.

 

Voltregà Trading: un full de ruta per compartir la propietat

És el cas de Voltregà Trading SL, una empresa familiar de fabricació de gàbies per a animals de companyia situada a Sant Pere de Torelló. L’empresa estava en mans de la família Casals. Amb un 55% de les vendes a mercats exteriors i amb una posició de lideratge a nivell nacional i europeu, el pare de la família que havia ostentat sempre la gerència, en Lluís Casals,  es volia jubilar. La filla, la Gemma Casals, volia mantenir la seva tasca centrada en la Direcció comercial de l’empresa, però alhora tenir un company de viatge a nivell de la gerència.

Des de Reempresa els van connectar amb en Gerard Illeras, un enginyer amb experiència en internacionalització, que va conèixer el projecte en el marc del Bizz Barcelona.

L’acord permetrà que en els terminis pactats, en Gerard acabi sent soci majoritari i la Gemma també formi part de l’accionariat.

En Gerard ho té clar: “Emprendre és una aventura complexa. Amb Reempresa minimitzes el risc i maximitzes les oportunitats d’èxit. En el meu cas, l’empresa té gairebé 40 anys d’història, exporta a més de 25 països i és referent a Europa. Està demostrat que la majoria d’empreses de nova creació no van mes enllà dels 5 anys. Per això, vaig tenir clar d’apostar per una empresa existent”. Destaca que “és molt important que es construeixi una relació de confiança amb el cedent. És clau i de gran ajut poder comptar amb els consells i experiència de l’antic propietari”.

Per la seva banda, Gemma Casals, valora també l’experiència com a “tremendament positiva. La comunicació amb Reempresa ha esta molt fluïda des de l’inici. Ens hem sentit acompanyats en tot moment. Recomana sense cap mena de dubte la reemprenedoria com una bona opció

 

Divicnus: quan un treballador assumeix la propietat

Un altre cas d’èxit és el del restaurant Divicnus de Vic. Els propietaris, la Mariona i en Silvino, volien jubilar-se. Així que van arribar a un acord amb en Marc Currius, el cuiner, i amb en Marc Galceran.

Tots dos no ho van dubtar: “El Divicnus era un restaurant que ja portava una inèrcia molt positiva des de feia molts anys, gràcies a la bona gestió que n’havien fet els propietaris des del primer dia, tot i que per a nosaltres volia dir estar a l’alçada de la seva gestió i sobretot de la seva proposta gastronòmica i emocional, si bé el fet que ja hi treballéssim era una avantatge”.

Asseguren que “la valoració és molt positiva perquè treballar per un mateix sempre dona un plus per arribar a l’excel·lència”.

Recomanen l’opció de reemprendre “tenint sempre clar el camí a seguir, saber que les coses poden canviar i per tant, tenir prou flexibilitat per adaptar-se a les situacions canviants. Els negocis rígids no tenen recorregut. El dia a dia t’ensenyar cap a on has d’anar, tot i que sempre has de saber on és Ítaca”.

 

Tofaroques: reemprendre en una granja d’aviram per a la producció d’ous ecològics

En Raimon Ollé feia temps que volia tirar endavant una nova granja d’aviram per a la producció d’ous ecològics. Els processos administratius es van complicar i finalment, la manca d’una autorització pel subministrament d’aigua el va portar a connectar amb Reempresa.

Llavors va conèixer en Pere Oms, el propietari de Tofaroques, una explotació ubicada a Sora.

En Raimon explica que “reemprendre m’ha permès arrencar, en el meu cas, amb una explotació que ja funcionava, que tenia tots els permisos en ordre i que ja tenia una cartera de clients existents. És veritat que has de fer front al traspàs, però parteixes dels coneixements d’una altra persona que ja hi ha treballat. Crec que és bastant més senzill que no pas començar de zero”.

En Gerard Illeras conclou: “Trobar l’empresa perfecte, com tot, no és fàcil. És qüestió de treballar, de buscar, d’analitzar, però sobretot de no rendir-se mai. Tard o d’hora acaba apareixent”.

 

Llegir publicació a Osona.com

 

10 de juliol de 2020