Ja fa uns mesos vam posar de relleu la importància de generar ecosistema a l’hora d’innovar. Dèiem que, en els ecosistemes, els agents són importants però que les interaccions i les dinàmiques que es generen entre ells són la clau per a definir noves maneres de relacionar-se per innovar. I per això volem incidir en aquest aspecte, en la importància de col·laborar, generar xarxa,
interaccions i relacions amb el nostres entorn.
Per posar un exemple, el 2011 BMW i Toyota van unir esforços per crear un vehicle de luxe amigable amb el medi ambient. La col·laboració va aportar-los-hi avantatges significatius ja que van compartir costos i coneixement.
No cal anar tant lluny ni a grans empreses per trobar casos d’èxit de la col·laboració de les empreses amb el seu entorn. Creacció acompanya, assessora i connecta empreses. Creacció ha generat en els darrers anys entorns específics on els directius de les empreses es poden trobar per compartir casos d’èxit, experiències, visitar empreses inspiradores i mostrar a la resta el seu model d’innovació. Volem compartir alguns exemples del que entenem per dinamitzar l’ecosistema empresarial amb l’objectiu d’impulsar l’activitat econòmica i la competitivitat de la comarca d’Osona. Volem destacar algunes evidències de col·laboració recents a nivell comarcal.
Girbau i Gepork, comparteixen un cas de col·laboració per innovar.
Girbau va oferir a un grup d’empresaris coordinats per Creacció una visita al Girbau Lab i arrel d’aquesta iniciativa, va sorgir l’oportunitat de col·laborar amb Gepork, amb qui compartien algunes inquietuds al respecte de la qualitat de l’aigua. Una relació que es va iniciar de manera casual, va derivar més tard, en una col·laboració per fer efectiva un projecte d’ innovació. Durant la pandèmia Girbau col·laborà amb l’empresa HeiQ per innovar en el procés de rentat afegint efectes antivirals i antimicrobiana a la roba i els tèxtils. El confinament perimetral els dificultava realitzar els assajos pertinents per implementar la innovació. Girbau va poder superar aquest escull col·laborant amb dues empreses de la comarca, Gepork i Lenard.
Coneix el projecte
Associació Tapís + Prysmian, una col·laboració per aprofitar actius.
L’Associació Tapís necessitava remodelar i equipar una nau nova per continuar generant llocs de treball per a les persones amb risc d’exclusió social. Prysmian disposava de maquinària i d’equipament d’oficina i informàtic sense un ús específic donat el seu tancament a Manlleu. La connexió s’estableix coordinant les necessitats dels dos agents i es materialitza amb la donació de materials i equipaaments. L’entitat ha pogut re-aprofitar recursos materials i d’aquesta manera reduir considerablement els costos de traslladar-se a la nau nova.
Coneix més
CHV i empreses de la comarca per a generar projectes d’innovació en l’àmbit hospitalari.
El CHV, amb la ferma voluntat de cercar noves propostes d’innovació per part de l’ecosistema local, va organitzar al passat mes de gener una jornada on van participar quasi una vintena d’empreses de la comarca anomenada “Jornada d’aliances per a la Innovació”, en el marc del projecte PECT Osona Transformació social. D’aquesta trobada han sortit col·laboracions en l’àmbits diversos com la desinfecció de materials, equips de protecció individual i internet de les coses entre d’altres. Creacció, juntament amb la Cambra i CEDO, va facilitar el contacte al CHV a la majoria de les empreses.
Jornada d’aliances per a la innovació
“Treballar en equip, dos ments són millors que una, anant junts arribem més lluny”, són expressions que estem acostumats a sentir en el nostre dia a dia i que també poden aplicar-se al món de l’empresa. Hi ha evidències que demostren que quan som capaços de col·laborar amb l’ecosistema podem crear valor nou i per això és beneficiós establir nous marcs de relació amb els nostres clients, proveïdors, col·laboradors i competidors per aconseguir incorporar la visió “d’ecosistema d’innovació ” en la nostra activitat.