A què dediquen les empreses d’Osona les subvencions per inversió?

Osona és la sisena comarca on la Generalitat atorga més ajuts per a noves inversions industrials. Hem parlat amb Gràfiques Manlleu, Girbau, Mein Tècnica i Fusteria Roca Fitó per a què ens expliquin a què els han destinat.

El Departament d’Empresa i Treball ha destinat aquest any més de dos milions d’euros en ajuts per a noves inversions industrials a Osona, tal com va publicar El 9 Nou fa unes setmanes. Aquesta línia d’ajuts ha beneficiat 17 empreses de la comarca.

Aquestes línies d’ajuts subvencionen el 25% de la inversió total. Per tant, l’impacte al territori és important i voreja els 10 milions d’euros. Osona és la sisena comarca amb més subvenció en aquesta convocatòria, emmarcada en el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-25.

Aquestes subvencions van adreçades a projectes d’inversions productives que millorin la productivitat, l’impacte en la sostenibilitat i la digitalització. Però, realment, a què s’han destinat aquestes inversions? I en què ha beneficiat les empreses osonenques? A Creacció hem parlat amb algunes d’elles.

Gràfiques Manlleu

Gràfiques Manlleu és una empresa especialitzada en impressió òfset d’etiquetes de productes del sector agroalimentari. Està molt ben posicionada al mercat, amb clients de renom com Nestlé, Damm, Gallina Blanca o Coca Cola, entre d’altres. En l’actualitat té uns 70 treballadors, que treballen en tres torns.

Gràfiques Manlleu va començar a tenir problemes de subministrament arran de la guerra d’Ucraïna. “Comprem paper a Àustria i Alemanya, els preus pugen, tenim dificultats per trobar primeres matèries, s’incrementen els costos, el preu del transport…”, explica Jordi Contijoch, director general de la companyia.

En aquest context negatiu, l’empresa es planteja fer una inversió de 2,5 milions d’euros per comprar maquinària d’alta tecnologia en una nova línia d’impressió que permet una producció més ràpida, amb més control de qualitat. Els ajuts subvencionen el 25% d’aquesta inversió.

“Robotitzem un procés. Es tracta d’una vibradora que agafa fulles de paper i les talla a la perfecció”, apunta Contijoch. “I ens permet incorporar-hi totes les noves tecnologies”, conclou.

Mein Tècnica

Mein Tècnica és una empresa ubicada a Sant Martí de Centelles dedicada al mecanitzat industrial amb maquinària controlada per CNC, especialitzada en la fabricació de peces amb diferents graus de complexitat. El seu valor es fonamenta en la flexibilitat i l’adaptabilitat al client, per tal d’assolir un resultat òptim en l’elaboració del producte, amb qualitat, eficiència i precisió. Treballen principalment per fabricants de maquinària industrial de sectors molt diversos: ferroviari, packagging, fusteria, construcció… A la plantilla són nou persones.

En aquest cas, la inversió és més modesta: aproximadament 125.000 euros, amb poc més de 24.000 euros de subvenció a fons perdut. Els han utilitzat per adaptar la planta i comprar una màquina d’alta tecnologia, amb l’equipament necessari d’eines d’última generació, sistemes d’amarrament, extracció de fums, així com la introducció de millores en la connexió amb la resta del parc de maquinària que els permetrà seguir adaptant-se al present i afrontar amb garanties els reptes de futur. Treballen amb alumini, fundició, aleacions diverses d’acer, coure, plàstic i altres materials semblants.

“Aquesta màquina ens donarà un valor afegit a la nostra lliga. Ens oferirà més velocitat, més rendiment, una planta més moderna i control d’última generació”, diu satisfet Òscar Flores, un dels socis de l’empresa. “A més, obrirem la possibilitat d’aconseguir noves col·laboracions i ens permetrà sumar diverses solucions als nostres clients més fidelitzats. Sense oblidar la importància a nivell territorial, en un context en el qual petites empreses del sector metal·lúrgic de la comarca puguin no només ser viables, sinó tenir perspectives de creixement i contribueixin d’alguna manera a construir un futur que engresqui els joves”.

Fusteria Roca Fitó

Fusteria Roca Fitó també és una petita empresa, amb una desena de treballadors, ubicada a Vic i amb més de 100 anys d’experiència. Es defineixen com “fusters que uneixen tecnologia i artesania per donar resposta a projectes professionals i particulars”. Ofereixen mobles a mida, projectes integrals, espais professionals i comercials, interiorisme, rehabilitacions…

La inversió total que ha efectuat gràcies als ajuts de la Generalitat és de 100.000 euros, que és la quantitat mínima que es demana a les petites i mitjanes empreses. L’ha destinat a comprar una màquina seccionadora.

Una seccionadora de fusteria és un instrument dissenyat per realitzar en poc temps talls rectes i precisos en peces de fusta. És molt útil per fer talls en sèrie i de gran longitud i aporta una alta productivitat.

“Optimitza el treball, el fa més eficient, ràpid i molt més segur. Cada vegada els tallers de fusteria són més mecanitzats, encara que siguin petits”, assegura Jaume Roca, propietari i gerent de l’empresa. “La màquina et diu les peces que poden sortir de cada placa. pots passar controls numerìcs i enllaçar amb l’oficina tècnica. De fet, és un robot que, un cop les peces estan tallades, dona unes etiquetes que permeten tenir tota la informació de la mecanització que ha de fer-se en aquesta peça”, afegeix.

Girbau

Girbau és una empresa nascuda a Vic el 1971, dedicada al disseny, desenvolupament, fabricació i venda de maquinària de bugaderia i acabats tèxtils. Actualment és líder mundial dins del sector de la bugaderia industrial, amb més de 850 treballadors, sis centres de producció i 17 filials comercials en diferents punts arreu del món, i una xarxa de distribució de més de 90 països.

De la mateixa manera que Gràfiques Manlleu, a causa de la guerra d’Ucraïna, Girbau va patir un accentuat encariment de productes com el gas i l’electricitat, el transport i altres matèries primeres emprades per l’empresa.

En aquest context, Girbau es planteja fer una forta inversió en maquinària d’1.150.000 euros per tal de millorar l’eficiència d’alguns dels seus processos productius a les etapes de mecanitzat i planxisteria i que permeti resoldre l’obsolència d’alguns dels equips actuals. Els ajuts subvencionen el 20% del total de la inversió, o sigui 230.000 euros.

Girbau incorpora amb aquest projecte diverses màquines: una plegadora 4M, amb una tecnologia de plegat més ràpida, flexible i precisa; un centre de mecanitzat, que permetrà, principalment, la mecanització de les peces de grans dimensions que incorporen les màquines que fabrica l’empresa; un centre de tornejat vertical, per tal de complementar el parc de màquines amb arrancada de ferritja i guanyar amb possibilitats de fabricació; i un compressor per garantir el subministrament d’aire comprimit de les instal·lacions i a tot el parc de maquinària.

“La nova maquinària ens permetrà afrontar els creixements productius previstos en els pròxims anys, fabricar a un nivell més òptim i garantir les necessitats internes de l’empresa. Per altra banda, també ha de permetre substituir totes aquelles màquines amb menor capacitat productiva, eficiència energètica menor, en situació crítica deguda a la impossibilitat de trobar recanvis adients, i millorar la seguretat dels treballadors”, explica Àlex Alamany, director general adjunt de Girbau. “Per tant permetrà processos productius més eficients, segurs i a la vegada més respectuosos amb el medi ambient”, conclou el directiu.

18 de setembre de 2024