Aquest dissabte s’ha presentat a Santa Creu de Jutglar (Olost) la Càtedra del Món Rural, promoguda per sis institucions: la UVic-UCC; Creacció; el Consorci del Lluçanès; l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.
La càtedra, que s’ha presentat en el marc de la primera jornada d’Innovació rural, té per objectiu promoure un desenvolupament global i sostenible dels territoris rurals; lluitar contra el despoblament i el desequilibri territorial del país; i incentivar dinàmiques de col·laboració amb els agents dels territoris rurals.
En el marc de la presentació, s’han fet públics els premis a la Innovació Rural que s’han atorgat a La Roca Cooperativa i a Voraviu Produccions Culturals pel Festival Canti a la Font.
El jurat ha atorgat el primer premi en la categoria de Dones a l’organització La Roca Cooperativa, “per la valentia d’iniciar un projecte de restauració en la situació actual, per la capacitat de treballar en xarxa amb el territori tenint en compte els actius locals, fer-ho des d’un poble amb baixa densitat de població i alhora per la seva capacitat de generar economia social i solidària en el territori”. En la categoria de joves, el jurat ha premiat Voravius Produccions Culturals pel Festival Canti a la Font, “per la feina ben feta desenvolupada al llarg dels darrers anys i sobretot la projecció de futur d’aquesta”.
Els premis convocats per la Càtedra del Món Rural i finançats per l’Associació Solidària Contra l’Atur (ASCA), estan dotats amb 10.000 euros.
A l’acte, hi ha participat la consellera del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que ha qualificat la Càtedra d’“extremadament important pel departament i pel govern del país”. Jordà ha assegurat que “hem de treballar junts per contribuir al desenvolupament sostenible i integral dels entorns rurals del nostre país i a la generació de coneixement en aquest àmbit” i ha assegurat que, en aquest context, “el coneixement acadèmic que aporta la UVic-UCC, amb els peus al territori i la mirada a Europa, és cabdal”.
La consellera ha afegit que la cohesió territorial és una de les prioritats del seu departament: “Les polítiques que impulsa el govern s’han de fer sempre de la mà del territori, de manera deliberada i consensuada, amb mirada holística i pensant en el país amb tota la seva diversitat i globalitat, si volem aconseguir tirar-les endavant amb èxit”. En aquest punt, ha dit, la càtedra del Món Rural cobra tot el seu sentit perquè “treballa pel desenvolupament equilibrat i la competitivitat de les zones rurals”.
*fotografia del Consorci del Lluçanès