Una vintena d’agents del territori, entre entitats, associacions, empreses i administració, treballaran en l’elaboració d’un Pla d’Actuacions Integrat (IAP), on es copsarà el pols de la mobilitat urbano-rural a la comarca i es faran propostes per millorar-la i fer-la més sostenible.
Aquest dimarts, 30 de gener, s’ha constituït el Grup Local URBACT d’Osona, en el marc de la xarxa europea Beyond the Urban, que pretén explorar d’una manera participativa solucions innovadores en l’àmbit de la mobilitat sostenible. La trobada s’ha portat a terme a la sala de plens del Consell Comarcal d’Osona. Hi han participat una vintena d’agents vinculats a la mobilitat del territori, entre entitats, associacions, empreses i administració.
Aquest grup treballarà durant dos anys, fins al desembre de 2025, en l’elaboració d’un Pla d’Actuacions Integrat (IAP), on s’analitzarà la mobilitat a la comarca i es faran propostes per millorar-la i fer-la més sostenible. També s’estudiarà la possibilitat d’executar proves pilot puntuals al voltant de la mobilitat urbano-rural.
El repte a Osona
Com a aposta de comarca, el lideratge d’aquest grup anirà a càrrec del Consell Comarcal d’Osona, amb el conseller de mobilitat, Arnau Basco, al capdavant. “És una oportunitat per trobar-nos, parlar de mobilitat i durant aquests dos anys definir l’estratègia que necessita la comarca”, va defensar Basco a la reunió de dimarts.
Aquest grup d’acció local està format per socis de l’àmbit públic de tots els nivells de l’administració, àmbit empresarial, acadèmic i ciutadania. A més del Consell Comarcal d’Osona i Creacció, en aquests moments en formen part l’associació per la Promoció del Transport Públic (PTP), Osona amb bici i Canvis en Cadena, Consell Empresarial d’Osona (CEDO), Consorci Hospitalari de Vic (CHV) i Osonament, Comissions Obreres (CCOO), l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Sagalés (25 Osona Bus), l’Escola de Camins de la UPC i l’Ajuntament de Vic. El grup està obert a totes aquelles entitats que se sentin interpel·lades per la mobilitat sostenible, especialment en el context urbano-rural.
La tasca d’aquest grup serà fonamental per a l’enfocament participatiu i té la voluntat d’agrupar la màxima diversitat d’actors, aconseguir la implicació dels agents locals en la construcció d’aquest horitzó comú, compartir els reptes i la seva priorització, així com buscar el consens en les possibles solucions.
El Grup Local d’Osona no parteix de zero, sinó que pren el relleu dels treballs fets anteriorment i les seves propostes. A la comarca ja s’han posat en marxa altres iniciatives vinculades a la mobilitat que es tindran en compte, com la Taula de la Mobilitat d’Osona, el Pla Director de Vies Ciclistes Interubanes de la plana de Vic, l’Oficina Tècnica de l’R3, l’Anàlisi de la Mobilitat a Osona, l’Estratègia de mobilitat sostenible als polígons d’activitat econòmica de Gurb i Vic i els Plans de Mobilitat Urbana Sostenible d’alguns municipis.
A la sessió d’aquest dimarts, els participants van repassar totes aquestes iniciatives. La reunió va continuar amb una activitat participativa en què els diferents agents van exposar les necessitats, mancances i reptes que cal abordar a partir d’ara en termes de mobilitat a la comarca. L’activitat va servir per situar l’escenari actual, on els agents van coincidir en la necessitat de focalitzar i prioritzar la mobilitat quotidiana i la cultura d’aquesta.
Vols col·laborar en el grup local URBACT?
La xarxa Beyond the Urban es basa en la participació i el consens de tots els actors vinculats a un repte o temàtica, en aquest cas la mobilitat urbano-rural d’Osona.
Si creus que la teva entitat, associació o empresa pot aportar quelcom interessant al debat i vols col·laborar amb aquest grup, t’hi pots posar en contacte a través d’aquest correu electrònic: urbact@creaccio.cat
Fons europeus
Els fons europeus URBACT ens permeten dedicar recursos a treballar per la mobilitat sostenible i la nostra futura estratègia comarcal. A més, la xarxa de la que formem part ens ha de permetre un millor coneixement de les tendències actuals, una formació específica pel que fa a la mobilitat i l’intercanvi d’experiències entre els municipis i regions que en formem part.
Beyond the Urban és una de les xarxes del programa URBACT IV i està formada per 10 municipis i regions europees que col·laboren amb l’objectiu de millorar la mobilitat urbano-rural amb el focus en sostenibilitat, igualtat de gènere i les eines digitals. A més de formar-ne part, la xarxa està liderada per Osona, a través de Creacció.
Aquesta xarxa, a més d’Osona, també la componen Bram (França), Bucarest-Iflov (Romania), Hradec Králové (Txèquia), Kocani (Macedònia del Nord), Machico (Portugal), Santa Maria da Feira (Portugal), Szabolcs 05 (Hongria), Tartu (Estònia) i Treviso (Itàlia).