Carles Ramió, ha estat el ponent convidat de la 17a edició de l’Àgora d’opinió. L’acte s’ha celebrat a la Sala Coll i Bardolet de l’edifici El Sucre de Vic, amb una seixantena d’assistents. La xerrada que ha ofert portava per títol ‘‘Els reptes de l’administració pública del futur’. Ha constat d’un recorregut per les principals disfuncions i ha fet una posta per la necessària i ràpida implantació la “intel·ligència artificial i la robòtica” que “suposen ara mateix grans oportunitats”. Amb tot, és essencial “no caure en una lògica privada”. Aquesta aposta podria servir per “evitar errors i clientelisme i també pot arribar a suprimir 700.000 llocs de treball”, malgrat que “caldran persones que alimentin i vetllin pel bon funcionament de tots aquests sistemes i algoritmes”. Sobretot, cal “saber apuntar de manera estratègica per liderar la revolució 4.0, ja que el canó d’aquesta tecnologia l’encapçalarà la Xina, però després s’ha de dirigir on toca”. Ramió també ha posat d’exemple Estònia com a paradigma de la bona implantació en el terreny de la digitalització.
L’administració púbica “gestiona el 41% del PIB i és d’una enorme complexitat, ja que implica uns 20.000 organismes diferents”. Amb tot, “la qualitat dels serveis públics és notable i funcionen bastant bé; paradoxalment, la percepció social no és la mateixa” perquè “no s’explica prou bé què es fa i en què es gasta cada euro”. En aquest línia, ha apuntat que a casa nostra “hem estat dels últims països de la Unió Europea en aplicar la Llei de la Transparència” i “ara, com a molt, ja som translúcids”.
El catedràtic ha reflexionat sobre un fet que considera crucial: “La qualitat de les institucions fa que un país progressi o fracassi”. També ha afirmat que “el clientelisme social i polític” està “molt implantat, encara que això segur que no passa enlloc de la comarca d’Osona”, ha ironitzat. Finalment, ha apostat per una bona articulació territorial, augurant un gran auge del nivell d’influència de “les àrees metropolitanes, que de fet podria estar formada per tot Catalunya” i per un “nou model dels recursos humans”.
L’alcaldessa, Anna Erra, ha destacat el gran repte per davant: la digitalització i seguir disminuint la taxa d’atur. Ha reconegut que “encara cal treballar per reduir la burocràcia i atendre amb més rapidesa la ciutadania”. El Dr. Josep Arimany, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic i president de Creacció, ha presentat el ponent des d’un punt de vista més personal.
Els impulsors de l’Àgora d’opinió són el Casino de Vic, El 9 Nou, el Consell Empresarial d’Osona i la delegació d’Osona de la Cambra de Comerç de Barcelona, al costat de l’Ajuntament de Manlleu – Oficina de Promoció Econòmica, el Consell Comarcal d’Osona, la UVic-UCC, l’Ajuntament de Vic i Creacció.