Des d’aquesta setmana i fins el proper 23 de desembre, Casa Convalescència acull l’exposició Correspondència femenina (1780-1939). La mostra s’endinsa en la vida quotidiana de diverses generacions de dones a través de les cartes que escrivien, una documentació de gran interès per a la història de la cultura. L’exposició es va inaugurar l’estiu passat, i recull el treball elaborat durant més d’una dècada pel Grup d’Estudis de Gènere de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. L’han comissariat Carme Sanmartí, Teresa Julio i Caterina Riba, d’aquesta universitat, i Montserrat Sanmartí, de la Universitat Rovira i Virgili.
L’exposició s’endinsa en la vida quotidiana de les dones dels segles XVIII i XIX a partir de l’estudi sociològic, lingüístic i històric de les cartes que escrivien. El punt de partida és la correspondència transmesa per quatre famílies: les Baldrich i Moragas, de Valls; la Prats, de Pont d’Armentera; i la Castellarnau, originaria d’Alins (Pallars Sobirà) però establerta a Tarragona. Les epístoles reflecteixen com s’expressaven les dones i quins temes acaparaven el seu interès i preocupacions, principalment la salut, l’administració de la llar i de les propietats, els esdeveniments del seu entorn, l’educació dels fills i filles o els conflictes familiars.
La mostra es pot visitar al primer pis de Casa Convalescència, de dilluns a divendres, de 8 del matí a 8 del vespre a excepció dels dies festius, i els dissabtes, de 9 del matí a 2 del migdia. L’activitat l’organitzen l’Oficina de Gestió Cultural i el Grup de Recerca Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació (GETLICH) de la UVic-UCC, amb la col·laboració del vicerectorat de Recerca i Professorat, i forma part del programa “Altres mirades possibles: (Re)pensar des d’una perspectiva de gènere”.