Proenergia va oferir el passat dijous, 10 de novembre, la jornada adreçada a les empreses “L’autoconsum fotovoltaic i les comunitats energètiques en els polígons industrials”, una opció cada vegada més factible que pot ajudar-les a reduir costos. L’acte es va fer a la seu d’AICO (Associació d’Instal·ladors Catalans Oficials) a Vic i hi van participar Pau Pañella, de l’Agència Local de l’Energia del Consell Comarcal d’Osona; Olga Cabezas, tècnica de Creacció; Jaume Castellà, d’EPI (Energia Per la Igualtat) i e-Plural; i Alex Ivancic, d’Aiguasol.
Cabezas va explicar què és Proenergia Osona, un programa d’àmbit comarcal impulsat per les entitats de promoció econòmica que assessora i facilita la compra conjunta d’electricitat i la posada en marxa d’instal·lacions fotovoltaiques. En aquest marc, la tècnica de Creacció va avançar que es crearà un segon grup de compra conjunta d’instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum.
L’autoconsum fotovoltaic és clau per reduir la despesa i augmentar en independència energètica. Es pot fer de manera individual, on l’empresa mateixa consumeix el que genera a la seva teulada, però també compartida, en una instal·lació que genera energia per a més d’una empresa, en un radi determinat de distància. Aquesta última possibilitat permet treure més rendiment de la coberta i que empreses properes a la instal·lació que tenen alguna barrera per posar plaques (com la uralita) o d’altres necessitats de consum puguin rebre alguns excedents d’aquesta energia renovable.
La figura de les comunitats energètiques (ja n’hi ha 14 de ciutadanes a la comarca i moltes altres en procés) permet anar més enllà. Ho va explicar en detall Pañella, que va desglossar les avantatges que ofereix l’autoconsum fotovoltaic individual, el compartit i les comunitats energètiques.
Les comunitats energètiques són agrupacions de persones particulars, entitats, ajuntament i/o pimes organitzades principalment en forma de cooperativa o d’associació. S’uneixen per generar, gestionar i utilitzar energia 100% renovable de forma inclusiva, democràtica, descentralitzada i en mans dels membres que en formen part.
El desplegament de comunitats energètiques als polígons industrials s’ha començat a aplicar fa poc temps. Tot i això, ja trobem dues experiències d’èxit molt properes, al polígon Bufalvent, a Manresa, i Sant Lluís, a Menorca. La jornada va comptar amb les consultories e-plural i Aiguasol, que son les que ho han fet possible.
Un dels punts interessants d’aquestes comunitats és que, de manera agrupada, es poden fer moltes iniciatives que sobrepassen la generació d’energia amb autoconsums compartits. Així, també es poden gestionar altres serveis com la mobilitat elèctrica o les xarxes de calor, entre d’altres.
Coneix el projecte de Proenergia aquí
Podeu veure els vídeos i les fitxes de les presentacions de la jornada, a sota.
Proenergia Osona: compra conjunta i assessorament en instal·lacions fotovoltaiques. Olga Cabezas, Creacció
Visualitza la fitxa de la presentació
Les possibilitats que ofereix l‘autoconsum fotovoltaic individual, el compartit i les comunitats energètiques. Pau Pañella, Agència Local de l’Energia – Consell Comarcal d’Osona
Visualitza la fitxa de la presentació
Comunitat energètica al polígon industrial de Sant Lluís, Menorca. Àlex Ivancic, Aiguasol
Visualitza la fitxa de la presentació
Comunitat Energètica Empresarial Manresa Il·lumina, Polígon Industrial de Bufalvent, Manresa. Jaume Castellà EPI (Energia per la Igualtat) i e-Plural