Creacció, juntament amb el Consell Comarcal d’Osona, l’Oficina de Promoció Econòmica de Manlleu (OPE), la Mancomunitat La Plana, el Consorci del Lluçanès, el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, i els ajuntaments de Centelles, Masies de Voltregà, Roda de Ter i Sant Pere de Torelló, i Acrefa van engegar a l’inici del COVID19 un pla de xoc per acompanyar els petits agroproductors d’Osona i el Lluçanès.
En primer lloc es van entrevistar una seixantena de productors. El repte: aglutinar les necessitats dels petits agroproductors i elaboradors que entreguen a consumidor final o a punt de recollida, tant per minimitzar l’impacte de la pandèmia, com per instaurar transformacions al sector que perduressin en el futur.
A les entrevistes, més de la meitat coincidien a demanar visibilitat dels seus negocis, mentre que s’identificava que un 75% estaven interessats en una plataforma compartida en la logística (manipulació, transport i entrega).
Així, s’ha activat un pla de treball per millorar la visibilitat i la logística, on l’ús de les eines digitals ha estat clau. Durant aquestes setmanes s’estan realitzant accions de formació i acompanyament per potenciar la visibilitat i la relació amb el client, com ara formacions d’Instagram, Whatsapp Business i plataformes pagament. També s’ha ideat una nova nova eina digital per tal de millorar la gestió de les comandes on-line. I a mig termini, es plantejaran accions conjuntes entre els petits agroproductors i altres sectors, per fer front a reptes com la logística compartida.
Arran de tot aquest treball col·lectiu, ha nascut la plataforma www.agroproductorsosonallucanes.cat, la comunitat virtual de petits agroproductors d’Osona i Lluçanès.
La iniciativa ha estat tan positiva que, en col·laboració amb l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme del Moianès i d’Osona s’han engegat 62 entrevistes més amb restauradors del territori per realitzar també la diagnosi i eixos de treball corresponents.
Aquest divendres recollim a El 9 Nou i a Osona.com algunes experiències d’agroproductors que mostren com de la necessitat n’han fet virtut.
Més informació a: agroalimentari@creaccio.cat
[Imatge: Esteve Anglada, de Collfred]