La xarxa Beyond the Urban (URBACT IV) desenvoluparà plans d’actuació en l’àmbit de la mobilitat entre les zones rurals i els centres urbans de les ciutats i territoris participants, en els que s’hi hauran d’involucrar actors locals de l’administració, empresa, universitat i ciutadania.
El Comitè de Seguiment del projecte europeu URBACT IV va aprovar el passat 31 de maig 30 xarxes de planificació d’acció integrades, en les que hi participaran un total de 252 organismes (ciutats, regions, universitats…) de 28 països europeus. Entre aquestes, hi ha Beyond the Urban (Més enllà de l’Urbà), una proposta de mobilitat liderada per Creacció i amb la participació de ciutats de nou països.
Beyond the Urban pretén explorar solucions innovadores en l’àmbit de la mobilitat sostenible. Els 10 municipis i regions europees participants col·laboraran amb l’objectiu de millorar la mobilitat urbano-rural mitjançant el testeig i implementació de solucions de mobilitat sostenibles, accessibles i integrades, amb el focus en la intermodalitat, la governança multinivell, la inclusió, la igualtat de gènere i les eines digitals. A més, el projecte permetrà finançar petites accions pilot per testejar solucions puntuals i innovadores a la comarca.
Aquesta xarxa, a més d’Osona, també la componen les ciutats de Bram (França), Bucarest (Romania), Hradec Kralove (República Txeca), Kocani (Macedònia del Nord), Machico (Portugal), Santa Maria da Feira (Portugal), Szabolcs (Hungria), Tartu (Estònia) i Treviso (Itàlia).
Durant dos anys i mig, des de l’1 de juny de 2023 fins al desembre de 2025, aquests socis intercanviaran, aprendran els uns dels altres, desenvoluparan les seves habilitats i activaran plans d’acció integrals per afrontar els seus reptes locals.
Un pas important per a Osona
El projecte significa un avenç important per a Osona en l’àmbit de la mobilitat, ja que permetrà desenvolupar un pla d’actuació integrat en la mobilitat comarcal que inclourà millores en els serveis de transport públic i l’ús del transport privat.
Per fer-ho, es constituirà un grup d’acció local que inclourà socis de l’àmbit públic de tots els nivells de l’administració, l’àmbit empresarial, l’acadèmic i la ciutadania.
De fet, el projecte dona continuïtat a la tasca feta per l’Observatori Socioeconòmic d’Osona al voltant de la mobilitat, que va culminar amb una enquesta que es va presentar en el Consell General de Creacció del passat desembre, en el que hi van participar els principals agents del territori.
A la trobada es va evidenciar un cert consens en la necessitat de replantejar la mobilitat de la comarca i fer-la més sostenible. En aquests moments, Osona té un sistema consolidat de mobilitat, molt radial i centrat en Vic, amb gairebé 300.000 desplaçaments diaris i amb un domini aclaparador del cotxe privat.
A les conclusions s’instava a potenciar el transport públic i explorar altres models de mobilitat, com el carsharing, el carpooling o el bus a la demanda, entre d’altres.
Què és URBACT?
URBACT és un programa europeu d’aprenentatge i intercanvi que promou el desenvolupament urbà sostenible, capacitant les ciutats per desenvolupar en col·laboració solucions per fer front als grans desafiaments urbans, i reafirmant així el paper clau que juguen davant canvis socials de complexitat creixent.
URBACT ha tingut un gran èxit i ha arribat enguany a la seva quarta edició. En aquests moments, està integrat per 550 ciutats, 29 països i 7.000 professionals que participen activament i ajuden les ciutats a desenvolupar i compartir solucions pràctiques novedoses i sostenibles que integrin la dimensió econòmica, social i mediambiental. Permet a les ciutats compartir les bones pràctiques i les experiències adquirides amb tots els professionals implicats en la política urbana a tot Europa.
Osona, Mollet, Sabadell, Viladecans i Vilanova i la Geltrú
Pel que fa en aquesta recent convocatòria, hi participen un total de cinc ens locals de la demarcació de Barcelona, dos dels quals com a líders (Creacció i Mollet del Vallès) i els altres tres com a socis. Tots ells contribuiran als cinc objectius de la Política de Cohesió per una Europa més intel·ligent, més verda, més connectada, més inclusiva i més propera als ciutadans.
Mollet del Vallès serà lider de la xarxa Digital Inclusion, que té per objectiu reduir l’exclusió social reduint la bretxa digital. Sabadell formarà part com a ciutat sòcia de la xarxa In4green per la implementació de la transició verda a les zones i ciutats industrials, sense deixar de ser competitiva i inclusiva. En el cas de Viladecans, la ciutat serà sòcia de dues xarxes: NextGen YouthWork, pel desenvolupament d’un futur híbrid i sostenible per al treball juvenil, i PUMA, dedicada al desenvolupament de plans de mobilitat urbana per a la descarbonització i aconseguir una reducció del 55% de les emissions de GEH el 2030. Finalment, Vilanova i la Geltrú participa com a soci de la xarxa C4Talent, per reduir els efectes de la fuga de cervells creant les millors condicions perquè les empreses i start-ups atreguin i retinguin talent a la ciutat.