Ignasi Sayol, president de PIMEC Logística i del Clúster Logístic de Catalunya, parla de la importància de la logística en la Catalunya del futur, a l’acte de presentació de Translog Osona
“Només serem un país de futur si tenim una logística eficient”. Així de contundent va estar Ignasi Sayol, president de PIMEC Logística i del Clúster Logístic de Catalunya i CEO d’Inprous, en la conferència que va oferir a la presentació de Translog Osona, la nova associació d’empreses de transport i logística de la comarca. La xerrada portava per títol “La Catalunya del futur. Importància de la logística 4.0″.
Segons Sayol, Catalunya té una posició geogràfica estratègica “al ben mig del flux mundial de mercaderies”. Per altra banda, la logística és una “eina competitiva de país”, amb un fort impacte en la indústria i en el PIB de Catalunya, en aquest darrer cas i si hi incloïem tota la cadena de subministrament, amb xifres que ja voregen l’11%.
Però, tal com argumenta Sayol, cal millorar l’eficiència logística. En aquest sentit, el president del Clúster Lógistic de Catalunya creu que calen activar algunes “palanques” molt clares: la millora de les infraestructures i la intermodalitat, el compromís mediambiental i la tecnologia i la innovació.
Sayol reclama inversions en infraestructures a Catalunya per valor de 45.000 milions d’euros, a raó de 3.800 milions d’euros anuals, per tal d’eliminar el dèficit que hem anat acumulant en aquest àmbit fins a l’actualitat. Això serviria per potenciar la xarxa viària de connexió del territori i facilitaria la sostenibilitat del transport públic i la intermodalitat.
Pel que fa al compromís mediambiental, recomana enfocar-ho com una oportunitat, més que com un problema.
També podem trobar oportunitats en l’ampli reguitzell de propostes tecnològiques i innovadores que es poden aplicar al transport i la logística. Sayol en va explicar algunes, com la impressió 3D, l’Internet de les coses, el Blockchain, que dona un punt més de valor, seguretat i credibilitat a les transaccions del sector, o la computació quàntica, amb una capacitat de càlcul gairebé infinita i una potència de procés mai vista fins ara. “El client demana disponibilitat de productes costumitzats, immediatesa i costos ajustats. Per aconseguir-ho, innovació i tecnologia són claus”, va assegurar.
Sayol va tancar la seva intervenció fent una breu introducció a les tendències en les quals es veu immers el sector logístic avui en dia: fragilitat de les cadenes de subministrament i necessitat de regionalitzar-les, amb una producció més propera al mercat on es consumeix; transport multimodal i eficient, amb una aposta clara pel sistema ferroviari, molt més sostenible; i creixement important del comerç electrònic, que arriba carregat de problemes complexos que s’hauran de solucionar amb polítiques de consens.
Una petita revolució
El representant de la Generalitat. Josep M. Fortuny, va tancar l’acte de presentació de Translog amb una breu intervenció on va destacar les grans “potencialitats” del sector. També es va fer seves les paraules de Sayol i va exemplificar el canvi que ha experimentat el transport i la logística en els últims anys amb una frase molt adient: “De la targeta de transport de paper a la computació quàntica”.