El 2n Congrés BIT confirma la importància del biogàs com a font d’energia en la crisi climàtica

Creacció col·labora amb el certamen, en una sessió matinal de bioeconomia centrada en el món local que va comptar amb la presència de Marisol Lage, Ricard Carreras i Jordi Baucells

El Congrés BIT 2023 Vic ha posat punt final a la segona edició després de dues jornades intenses de ponències, taules rodones i presentacions amb prop de 300 participants, que han posat en comú i han compartit visions, estratègies i maneres de treballar entorn de la bioeconomia. El biogàs ha estat el gran protagonista d’aquesta edició, un recurs més dins de les energies renovables i una opció per a la transició energètica del nostre territori.

L’emergència del canvi climàtic, l’excessiva dependència dels combustibles fòssils, la necessitat de descarbonitzar l’economia i la gestió de les dejeccions són raons que impulsen l’ús del biogàs. De fet, Catalunya té una posició privilegiada per promoure el biogàs com a alternativa a les fonts d’energia convencionals. 

Tal com apunta Carme Sáez, directora del Congrés BIT, “només cal cooperació i articulació dels diferents actors de les cadenes de valor per fer-ho possible”. En aquesta línia, Sáez afegeix que “els residus domèstics ben seleccionats són també un actor clau en la generació de biogàs, però cal fer èmfasi a la importància de donar sortida real, sostenible i viable als digestats”.

https://twitter.com/congresBIT/status/1642178909524353027

L’encarregada d’obrir el congrés va ser la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que va presentar les línies mestres del Pla de biogàs de Catalunya 2023-2030 amb una inversió inicial de 25 milions d’euros per promoure i crear noves plantes de biogàs, sobretot en explotacions ramaderes, i en facilitar la transformació de biogàs per generar calor, electricitat o biometà, i biofertilitzants. “Ens trobem en un moment únic que cal aprofitar per accelerar la transformació del sector agrari, alimentari, forestal i marítim que fa temps que ha començat i que és imprescindible. El Congrés BIT és una peça molt important per desenvolupar aquesta estratègia”, va explicar la consellera.

El BIT ha estat el punt de trobada de professionals, empreses i institucions que lideren la bioeconomia catalana i per ensenyar els projectes que s’estan duent a terme per millorar la situació actual, tal com va apuntar Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, durant la inauguració: “El congrés és important per ressaltar l’economia circular, per fer un país capaç de generar recursos propis. Donem a conèixer les coses que fem bé i les que podem fer com a territori”.

L’impuls a la bioeconomia s’ha de fer des del món local

Els participants han pogut seguir més d’una desena de ponències i taules rodones sobre models i viabilitat de plantes de biogàs, visions estratègies del biometà, la importància del biogàs i la valorització del digestat, entre altres temes rellevants.

També d’una sessió matinal de bioeconomia centrada en el món local en la que hi va col·laborar Creacció. La benvinguda va anar a càrrec de Marisol Lage, cap de l’Ofina Tècnica d’Estratègies per al Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona, i Carles Banús, vicepresident primer del Consell Comarcal d’Osona. “L’impuls a la bioeconomia s’ha de fer des del món local”, va defensar Lage.

L’acte va comptar amb la presència de Ricard Carreras, del centre Beta, que va deixar una reflexió en clau positiva: “Les oportunitats  que genera la transformació del sector més que una amenaça són un repte per al sector, però hem de preparar-lo”. El biòleg i enginyer agrícola Jordi Baucells, en canvi, va enviar un missatge d’alerta a la classe política: “Per començar la bioeconomia hem de crear l’ecosistema econòmic, i això passa per dir que no a alguns macroprojectes que es volen instaurar a Catalunya. Els polítics han de ser valents”.

Per finalitzar la sessió, Núria Masnou, Ignasi Martínez i Pere Medina, alcaldes del Montseny, Tagamanent i el Brull, van explicar el projecte de la recuperació de la llana al Pla de la Calma; i la Diputació de Barcelona va presentar la “Guia d’estratègies de bioeconomia per al món local”, que podeu consultar en obert aquí.

Alguns projectes a tenir en compte

Amb el Congrés BIT 2023 Vic acabat, la comunitat del BIT suma 680 persones registrades, que durant l’any podran recuperar les ponències d’aquesta edició, seguir les novetats del sector i establir sinergies amb la resta dels participants a través d’una plataforma digital.

L’espai expositiu BITExpo ha agrupat vuit entitats relacionades amb el biogàs com Catalana de Biogàs, Nortegas, Simbiosy (Bioboost), Genia Bioenergy o BETA Tech Center.

En aquesta mateixa zona també s’han pogut descobrir projectes relacionats amb el biogàs, a partir de més de 40 plafons informatius. Alguns exemples: Bioferti+, una producció d’un biofertilitzant pel·lelitzat fet a mida per a cultius llenyosos com estratègia de valorització de fems compostats i altres subproductes orgànics; Oryzite, ús de la clofolla de l’arròs per l’obtenció d’un producte substitutiu del plàstic; Decisive, esquema de gestió descentralitzada per a la valorització innovadora dels bioresidus urbans; 4Biolive, producció de bioestimulants, biofertilitzants, biopolimers i bioenergia a partir de residus i subproductes provinents de la cadena productiva de l’oli d’oliva.

El Congrés BIT 2023 Vic també ha acollit un taller de cocreació amb la finalitat de buscar missatges clau per fer entendre millor el concepte de la bioeconomia a la ciutadania. És a dir, trobar el llenguatge adient i cercar imatges per reforçar els missatges.

Més informació, al web del Congrés BIT

3 d'abril de 2023