La Mercè Oms ha estat vinculada tota la seva vida, des de molt joveneta, al món del cavall, i en conseqüència, a l’agrari i ramader. Dels 18 als 31 anys es va dedicar a l’entrenament, competició i cria de cavalls de raid, vivia a Dubai i competia per tot el món. Ja fa 12 anys que està “totalment entregada”, com ella mateixa explica, a la Casanova i a tots els que en formem part.
La Casanova es defineix com un centre regeneratiu on els diferents actors d’aquest petit territori, cavalls vells, vaques petites de pastura, cabres, el bosc, el sòl i les persones que hi participen, col·laboren els uns amb els altres per a la seva regeneració fent servir l’agricultura regenerativa com a base per regenerar el sòl.
– D’on sorgeix el Mas Casanova?
El projecte de la Casanova va començar amb els cavalls de raid fa 21 anys, i fa uns 12 anys va derivar al que és ara, una residència equina, cobrint una necessitat per als cavalls no “productius” i oferint-los una bona jubilació. Fa 5 anys, i per tenir millor cura de les terres i boscos que gestionem, vam introduir un ramat de vaques per combinar la pastura amb els cavalls.
– Quins serveis o productes oferiu?
Fem venda directa de carn 100% de pastura, sense pinsos i ecològica. A més, aquest any hem introduït un ramat de cabres de llet, acollint un espai Test agrari, l’objectiu és potenciar el relleu generacional al camp. Una parella de pastors joves tenen l’oportunitat de “testar” un projecte real i provar de fer-lo viable. Tot gestionat amb agricultura regenerativa.
– Per què et vas decidir a emprendre en aquest àmbit?
Els cavalls m’hi van portar. Des de sempre m’he interessat per l’entorn i la natura del nostre territori.
– Ets l’única integrant del projecte?
No, el comparteixo amb la meva parella, en Xevi Quirante.
– Quan vas començar, quines expectatives o reptes et vas marcar?
El meu repte era, i és, que tots els que formem part del projecte, persones, animals i territori, estiguem el millor possible de salut i benestar.
– Quines és la fita que has assolit en el teu projecte i de la que n’estàs més orgullosa?
El benestar dels animals que en formen part.
– És important la gestió empresarial (organització, processos, finances, etc..) en un projecte com el de la Casanova?
És essencial, tot i que és el què porto pitjor.
– Alguna dificultat en el camí?
Si. La burocràcia i aprendre com funciona aquesta.
– Alguna dificultat afegida pel fet de ser dona emprenedora en el sector primari?
Ser dona, portant una explotació ramadera tan jove com quan vaig començar, en el món del cavall professional, que era nou en aquell moment al nostre territori i majoritàriament d’homes, va ser complicat. T’havies d’estar justificant i valorant en tot moment. Ara, per sort, sembla que està canviant.
– Quins consells li donaries a alguna persona que vol emprendre?
Primer, que el que vulgui fer realment li apassioni. I segon, que tingui ganes d’aprendre i millorar en tots els diferents àmbits que suposa una emprenedoria.
Si ets una dona, lideres un negoci del sector agroalimentari i vols seguir els consells que ens acaba de donar la Mercè, des de Creacció t’oferim l’oportunitat de posar-los en pràctica. Engeguem en breu l’Engrana, un programa d’empoderament adreçat a les dones que elaboren productes agroalimentaris i naturals. Les volem ajudar a potenciar el lideratge i la gestió del seu negoci. Hi vols participar?
Engrana, un nou programa d’ajut a les dones emprenedores del sector agroalimentari