El passat 26 de febrer es va presentar un estudi prospectiu de la cadena de valor ecològica, realitzat per Neus Montllor, d’Arrels a Taula. El treball identifica les oportunitats del sector ecològic per a les empreses locals d’Osona i el Lluçanès.
L’activitat va aplegar una quarantena d’assistents a la seu dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura a Osona, situada a Vic. Montllor va constatar com la demanda creixent de productes ecològics pot suposar un gran impuls que faci que es generin noves oportunitats de negoci per als nouvinguts. A més, és una opció que cal tenir en compte per als responsables d’explotacions més tradicionals, que podrien plantejar-se una reconversió. Diversificar-se, articular-se amb la indústria agroalimentària o crear circuits més curts de comercialització són un nou model estratègic que planteja el sector.
La jornada va suposar també la presentació del nou Servei d’Emprenedoria Rural (SER) de Creacció i del Consorci del Lluçanès. La nova iniciativa suposa un assessorament especialitzat en el sector i un apropament al mercat amb visió d’oportunitats de negoci. El nou SER també contempla ajuts i mediació amb el relleu generacional, així com espais de treball i xarxes dins l’ecosistema. Es preveu que es complementi amb diferents recursos ja existents.
Empreses com Llavora o bé Ecogarrotxa van participar a la trobada per exposar les oportunitats del sector ecològic del porcí i de l’aviram, respectivament.