L’arquitecte manlleuenc participa a l’Àgora d’Opinió, on es van celebrar els 10 anys de Creacció, amb una conferència inspiradora sobre les potencialitats de la comarca, en un nou món marcat per la sostenibilitat. Us en fem cinc cèntims amb un resum de frases destacades. També la podeu recuperar sencera en el vídeo que us adjuntem.
Creacció, l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement, impulsada pels Ajuntaments de Vic i Manlleu, el Consell Comarcal d’Osona i la UVic-UCC, va celebrar fa uns dies els seus 10 anys d’història amb una mirada posada en els reptes de futur.
L’acte, que va tenir lloc al Museu del Ter de Manlleu, va comptar amb un debat dels impulsors de Creacció, que va estar precedit per la conferència de Carles Crosas “Osona: reptes i il·lusions. Urbanisme, territori i paisatge”. L’arquitecte manlleuenc va reflexionar sobre algunes de les potencialitats de la comarca, en un nou món marcat per la sostenibilitat.
Crosas va donar algunes pinzellades inspiradores sobre el futur de la comarca en aspectes com la salut i la vida del camp; la mobilitat; la terra com a recurs, reciclatges i adaptació productiva; i l’aigua per estructurar el patrimoni, el paisatge i activitats. I n’hi va afegir un cinquè, la governança, un espai d’interconnexió i de discussió entre tot el territori.
De tot plegat, en destaquem algunes reflexions.
“En els propers anys no podrem justificar res del que fem si no és saludable”
“Cal imaginar Osona com una metrópolis horitzontal, espais interconnectats on passen dues coses que no són dissonants: preservació dels valors ecològics i de paisatge, i un sistema urbà discontinu amb nodes reforçats”.
“El tren té una primera posició regional amb la connexió amb la capital i una segona de connexió entre municipis, amb un tren-metro”.
“En la mobilitat de l’àmbit rural confiem en la tecnologia, amb accions petites que poden fer canviar les coses, com el transport a demanda o fer una vorera en una carretera estreta com la de Rupit”.
“L’espai agrari és un servei ecosistèmic. Si volem que a les ciutats hi visquem bé, que tinguem salut, menjar i matèries, necessitem territoris que desenvolupin una funció i per això els hem de pagar, com una taxa”.
“L’espai rural és un servei ecosistèmic que preserva la biodiversitat, ens dona menjar, té una regulació ecològica del CO2, l’aigua… i dona un servei sobre la cultura, el lleure i l’educació”.
“La plana de Vic és una infraestructura meravellosa, capilar, que ordena tot el territori i obre les portes a que aquest camp sobreexplotat des del punt de vista agrari pugui introduir puntualment altres usos, a més que ens doni de menjar”.
“Ens hem de creure el valor de l’aigua com estructura del territori. I els Meandres del Ter, com a Parc Regional semblant al Parc del Besós, té un potencial i un futur meravellós”.
“Costa molt d’entendre que les colònies del Ter estiguin en aquest estat. Cal un nou cicle per aquests espais industrials”.
“Osona té una capitalitat molt clara, i l’ha de seguir tenint. Però el territori del nord d’Osona que treballa al voltant del Ter ha de ser un punt complementari”.