FEM DEO 2025 reconeix Maria Àngels Mompín i reivindica un lideratge amb valors en clau F

Per quart any consecutiu, l’acte central de FEM DEO aplega més d’un centenar de persones i reconeix la trajectòria de Mompín com a referent en la gestió de persones i el desenvolupament del talent a Osona. Martina Puigvert, xef del restaurant Les Cols (2* Michelin i 1* verda) defensa un model de cuina que no només s’alimenta de la natura, sinó que també la respecta i la nodreix.

Aquest 28 de març, en el marc del Dia Internacional de la Dona, s’ha celebrat l’acte central del projecte FEM DEO (Dona Empresa Osona), impulsat pel Consell Empresarial d’Osona (CEDO), Creacció i la Cambra de Comerç de Barcelona – Delegació Osona. L’acte, celebrat al Paranimf de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, ha reunit prop de més d’un centenar de persones vinculades al món empresarial, institucional i social de la comarca. Ha estat conduït per Mònica Jofre i ha finalitzat amb un espai de dinar networking amb productes d’agroproductors locals.

Maria Àngels Mompín, guardonada amb el premi FEM DEO 2025

Enguany, el guardó FEM DEO ha reconegut la trajectòria de Maria Àngels Mompín, directora general d’Intac Vic, per ser una figura pionera en la gestió de recursos humans a Osona, aportant una mirada humana, estratègica i innovadora a la selecció i desenvolupament del talent.

Amb més de 30 anys d’experiència com a psicòloga, enginyera i consultora, Mompín ha estat clau per professionalitzar el sector, incorporant valors com la confiança, la qualitat i la responsabilitat ètica en la seva manera de fer empresa. La seva trajectòria s’alinea plenament amb els valors que defensa FEM DEO i amb la visió de lideratge en clau F, definida per Josep Vinyets.

En recollir el guardó —elaborat per l’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny de Vic—, Mompín ha volgut destacar que els perfils de lideratge que demana el mercat han canviat en els últims anys: “Ja no es parla de gènere, sinó que està tot més orientat a resultats, amb persones més sensibles, més dialogants”. I ha conclòs amb una afirmació contundent: “La feina ja no és la primera activitat de les persones, la prioritat és la salut i la família. Les empreses que no tinguin clar això no podran retenir el talent”.

Una xerrada inspiradora amb Martina Puigvert, xef de Les Cols

La ponència central “Gastronomia circular i lideratge jove en femení” ha anat a càrrec de la jove Martina Puigvert, xef del restaurant Les Cols (2* Michelin i 1* verda) d’Olot i guardonada amb el premi MichelinYoung Chef Award 2024. Puigvert ha compartit una reflexió sobre el lideratge en femení dins la gastronomia, un sector fortament masculinitzat, posant en valor la força de la constància, l’arrelament al territori i la capacitat d’innovar sense perdre les arrels.

En la seva intervenció, la Martina ha compartit la seva visió de la gastronomia com una manera d’entendre el món, basada en el respecte per la terra, el paisatge i les persones que el treballen. Ha reivindicat la importància de transmetre l’entorn a través de la cuina, establint sinergies amb pagesos i productors locals per construir una gastronomia biocircular.

Al restaurant Les Cols de la Garrotxa, aquest compromís es tradueix en una connexió profunda amb el territori: des de l’ús de productes de proximitat fins a la implementació de tècniques sostenibles, com el compostatge per a l’hort o l’aprofitament de restes alimentàries per als animals. “Volem tornar a la terra allò que ens dona”, ha afirmat la xef, defensant un model de cuina que no només s’alimenta de la natura, sinó que també la respecta i la nodreix.

A més, Puigvert ha posat en valor el paper de les dones en aquest projecte, destacant la seva pròpia experiència dins una nissaga familiar marcada per la transmissió del coneixement entre generacions. Ha explicat com l’equip de Les Cols, format majoritàriament per dones, ha aconseguit construir un espai de treball basat en la col·laboració, el respecte i l’admiració mútua. Sense jerarquies rígides, però amb una gran complicitat, han consolidat una manera de fer que uneix tradició i innovació.

Una xarxa que creix: 12 dones protagonistes al llarg de l’any

Enguany, FEM DEO continua amb la iniciativa impulsada el 2023 d’entrevistar 12 dones empresàries o directives d’Osona al llarg de l’any, a través d’un conveni amb el diari El 9 Nou, amb l’objectiu de visibilitzar referents femenins i fer créixer la cultura empresarial en clau d’igualtat i lideratge compartit.

Les entrevistades d’enguany seran: Imma Casellas (Rocal), Laia Feixas (Feixas Aulet), Montse Romero (Albiral), Marta Calvo (JCM), Aida Moya (Vilariba), Laia Llenas (Centre BETA), Gemma Arrom (Aigües d’Osona), Cristina Camps (CMTEC), Alba Bruguera (Food & Media), Silvia Grabalosa (Eix Prevenció), Cristina Vilalta (Club Tennis Vic) i Gemma Llobet (Casa Terradellas).

Infodada 2025: indicadors que evidencien la desigualtat estructural

Com en les edicions anteriors, Sandra Álamo, de l’Observatorio Socioeconòmic d’Osona, ha presentat l’infodada anual, elaborada a partir de fonts oficials i dades socioeconòmiques de la comarca, amb l’objectiu de posar xifres a la desigualtat i fer visibles els reptes pendents en l’àmbit laboral i empresarial per a les dones d’Osona.

Algunes de les dades més rellevants:

  • A Catalunya, el 59% de les professionals científiques i intel·lectuals les ocupen dones. I a Osona el 64%.
  • A Osona, el 17% de les dones tenen nacionalitat estrangera.
  • Hi ha un 29,1% més de dones osonenques universitàries que homes (Catalunya +28,6%).
  • Les dones encara mantenen un grau d’inserció en el mercat laboral inferior als homes.
  • A cicles formatius a Osona la diferència entre dones i homes és més alta que a Catalunya.
  • Les dones tenen més del doble de contractes a temps parcial que els homes. I també més contractes fixes discontinus i una taxa de temporalitat més alta.
  • 567 delictes per violència de gènere a Osona l’any 2022, i 33.490 a Catalunya

FEM DEO i la mirada en clau F: liderar des de l’autenticitat i la cura

FEM DEO vol ser un espai de visibilització, inspiració i connexió per a dones i homes que treballen per transformar el teixit empresarial d’Osona des d’una mirada més humana, col·laborativa i arrelada al territori.

FEM DEO compta amb el patrocini de Banc Sabadell, Consultoria Bosch, Aigües Vic i Ona Capital / D Dona i la col·laboració de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal d’Osona, la Mancomunitat La Plana, els consorcis del Lluçanès i la Vall del Ges, Orís i Bisaura, i diversos ajuntaments de la comarca. També hi donen suport l’Observatori Dona Empresa i Economia, l’Observatori Socioeconòmic d’Osona, Sant Tomàs, l’Escola d’Art i Disseny de Vic i mitjans com El 9 Nou.

31 de març de 2025