Els productors agroalimentaris poden presentar-se a la segona convocatòria del concurs “Fet a Osona: Aliments excel·lents”, on s’escolliran els productes que representaran la comarca fins al 2028.
Després de l’èxit de la primera edició, el concurs “Fet a Osona: Aliments excel·lents” torna amb una segona convocatòria per al període 2025-2028. Aquesta iniciativa, impulsada pel Consell Comarcal d’Osona a través d’Osona Turisme i l’àrea de Promoció Econòmica, juntament amb Creacció, busca seleccionar productes agroalimentaris de la comarca d’Osona i el Lluçanès que esdevindran ambaixadors del territori durant els propers quatre anys.
El premi, emmarcat dins el projecte Fet a Osona i amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, promou la qualitat dels productes de proximitat, de km 0 i ecològics. Aquesta segona edició reafirma l’objectiu d’impulsar els productes agroalimentaris de la comarca, aportant-los reconeixement i oferint als productors un suport empresarial per enfortir els seus projectes.
Convocatòria de participació oberta
Els productors agroalimentaris del territori poden presentar els seus productes a les diferents categories establertes, segons les bases de la convocatòria disponibles a l’apartat d’ajuts i subvencions de la web del Consell Comarcal d’Osona.
Podeu consultar aquí les bases del concurs
Les categories són: llonganissa, embotits curats, embotits cuits, formatges, postres làctiques, begudes, conserves dolces i mel, elaborats de fleca i pastisseria dolços i no dolços i productes vegetals. El termini de presentació acaba el 29 de novembre de 2024.
Selecció i reconeixement dels guanyadors
Després d’aquesta primera fase de presentació de propostes i validació de compliment dels criteris per part de l’equip tècnic, els productes que passin a la segona fase seran avaluats per un jurat d’experts del sector agroalimentari i gastronòmic, en funció de criteris organolèptics i d’innovació, que seleccionarà els productes finalistes. Aquests passaran a la fase de votació popular que tindrà lloc ja a principis de 2025. Finalment, i coincidint amb la celebració del Dijous Llarder, s’anunciaran els productes més votats de cada categoria.
Els productes guanyadors rebran un reconeixement oficial i un acompanyament en innovació per part de Creacció, que els permetrà millorar els seus processos i potenciar la competitivitat dels seus productes al mercat. A més, formaran part de la cistella promocional d’Osona i el Lluçanès, amb visibilitat en diverses activitats de la comarca durant el període de temps mencionat.
La primera edició
La primera edició del concurs “Fet a Osona: Aliments excel·lents” va seleccionar els productes d’Osona i el Lluçanès que van representar la riquesa gastronòmica del territori entre els anys 2021 i 2024: la botifarra d’ou de Carnisseria Codina, el Jove de Cabra de Formatges Riudavets, la Ratafia Bosch Reserva de Ratafia Bosch, el Pa de 7 llavors de Mas Corcó Pagesos Forners, el Pa de pessic del Bruguer Pastisseria i el Caldo silvestre d’Infusions Sambucus, acompanyats de la IGP Llonganissa de Vic.
Durant aquest període aquests productes i els respectius agroproductors han tingut l’oportunitat de participar en diverses iniciatives de difusió i promoció, entre les quals una parada al mercat del dissabte a la Plaça Major de Vic a finals de 2023 que, des del 29 d’octubre d’enguany, es repeteix ampliada amb altres agroproductors de Fet a Osona i de la Xarxa de Productes de la Terra del Lluçanès.