Cada cop més, les empreses són conscients de la importància de respectar els temps de descans dels seus treballadors. El protocol de desconnexió digital és una eina clau per garantir que els empleats no hagin d’estar pendents del correu electrònic o altres comunicacions fora de l’horari laboral. A més de complir amb la normativa vigent, la seva aplicació contribueix a reduir l’estrès, millorar la conciliació i incrementar la productivitat.
En aquest article t’expliquem com elaborar un protocol de desconnexió digital per a la teva empresa i com implementar-lo correctament, amb la qual cosa milloraràs la salut i el benestar dels teus treballadors.
Què és el protocol de desconnexió digital?
És un document que estableix la política interna i les mesures que una empresa adopta per garantir el dret dels seus treballadors a desconnectar dels dispositius digitals fora de l’horari laboral, promovent així la conciliació entre la vida personal i laboral.
En concret, la desconnexió digital permet als treballadors no haver de connectar-se a dispositius electrònics ni respondre a comunicacions relacionades amb la feina, ja sigui per sistemes de missatgeria com WhatsApp, correu electrònic, aplicacions com Teams, trucades, videotrucades, etc., fora de la seva jornada laboral, és a dir, durant els períodes de descans, permisos i vacances.
Per a què serveix?
L’objectiu principal és protegir la salut mental, la intimitat personal i familiar, el benestar i la privacitat dels treballadors, assegurant així el seu descans.
Quins altres beneficis té per als treballadors i l’empresa?
La implantació de la desconnexió digital contribueix a:
- Reduir l’estrès i l’ansietat laboral.
- Reduir l’absentisme.
- Augmentar la satisfacció i el compromís dels treballadors.
- Millorar l’equilibri entre vida laboral i personal.
- Millorar la productivitat.
- Millorar la reputació corporativa i atracció de talent.
Qui està obligat a complir-lo?
Totes les empreses amb treballadors contractats, independentment de la seva mida o sector, estan obligades a comptar amb un protocol de desconnexió digital. L’obligació de tenir el protocol comporta també l’obligació d’aplicar-lo a l’empresa, donant-lo a conèixer, promovent mesures per a la seva implementació.
Per tant, aquest dret comporta, d’una banda, el dret del treballador a no respondre les comunicacions fora de la seva jornada laboral i, de l’altra, el deure de l’ocupador de no posar-se en contacte amb el treballador més enllà del seu horari laboral.
Quina normativa regula aquest dret i des de quan és vigent?
El dret a la desconnexió digital està regulat per l’article 88 de la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals, vigent des de l’1 de desembre de 2018. A més, l’article 18 de la Llei 10/2021, de 9 de juliol, de treball a distància, també recull aquest dret.

El dret a la desconnexió digital és un dret relativament nou, tot i que ja fa més de sis anys que està regulat, però no és un dret arrelat per diferents motius, com la poca concreció normativa, que comporta problemes d’interpretació, o la lentitud de la transformació digital en àmbits com l’Administració digital.
Quines sancions hi ha per incompliment del protocol?
L’incompliment del dret a la desconnexió digital es considera una infracció greu, amb multes que poden oscil·lar entre els 751 i els 7.500 euros. En casos d’infraccions molt greus, les sancions poden arribar fins als 225.018 euros.
Com es pot elaborar i implementar un protocol de desconnexió digital?
És recomanable seguir aquests passos:
1. Anàlisi de la situació de l’empresa: cal avaluar les pràctiques de comunicació existents fora de l’horari laboral.
2. Definició de polítiques clares: establir normes precises sobre l’ús de dispositius i canals de comunicació fora de l’horari de feina, i fixar horaris i franges de disponibilitat.
3. Redacció i incorporació del protocol en el pla de prevenció de riscos laborals.
4. Formació i sensibilització: informar i formar els treballadors sobre el dret a la desconnexió digital i les mesures adoptades.
5. Seguiment i avaluació: monitoritzar l’aplicació del protocol i realitzar ajustos segons sigui necessari.
Què ha d’incloure un protocol de desconnexió digital?
Per tal que la desconnexió digital sigui efectiva, l’ocupador ha d’elaborar una política interna clara i de fàcil comprensió.
- Definició del dret a la desconnexió digital: especificar en quins supòsits s’aplica, com els períodes de descans, permisos i vacances. Cal definir de manera clara horaris laborals i de descans.
- Mesures per garantir aquest dret: especificar correctament quines accions adoptarà l’entitat per garantir aquest dret.
- Excepcions al dret: situacions d’urgència o singulars on es requereixi que el treballador estigui localitzable.
Quines mesures específiques es poden implementar?
Algunes accions concretes inclouen:
- Limitar l’enviament de correus electrònics i missatges fora de l’horari laboral.
- Prohibir trucades telefòniques innecessàries fora de l’horari de feina.
- Convocar reunions dins de la franja horària de presència obligatòria.
- Utilitzar exclusivament les plataformes digitals determinades per l’empresa.
Per a més informació sobre com elaborar un protocol de desconnexió digital, podeu consultar la guia elaborada per l’INSST (Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball), del Ministeri de Treball i Economia Social, en aquest enllaç:
