La formació a mida, una resposta a les necessitats de les empreses

Creacció estudia les demandes de la comarca i aposta per oferir formacions a mida a les empreses que, actualment, no troben els perfils professionals necessaris al mercat. Fa només uns dies hem finalitzat un curs d’operacions de muntatge d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió i domòtiques en edificis.

El recurs de la formació a mida es va començar a implementar amb un programa de Mercat de Treball de la Diputació de Barcelona el 2016. Actualment, ha esdevingut un recurs estable i molt valorat per aquelles empreses que busquen inserir mà d’obra formada en aspectes i competències molt específiques de la seva organització.

La formació a mida pren més protagonisme que mai en el context econòmic actual, on convergeix un baix nivell d’atur i una manca important de talent. El resultat és que les empreses tenen serioses dificultats per accedir a perfils professionals formats.

Aquest programa és un recurs per crear ocupació de qualitat al territori, oferint una resposta formativa ajustada a les necessitats de les empreses. De fet, s’hi treballa conjuntament durant tot el procés: en la definició dels continguts de la formació, tant tècnics com transversals i digitals; la selecció de participants o la impartició de determinats continguts tècnics. Fins i tot, en ocasions s’utilitzen les seves instal·lacions per a la formació.

Curs d’operacions de muntatge d’instal·lacions elèctriques

En aquest marc, Creacció, juntament amb la Mancomunitat la Plana, el Consorci de la Vall del Ges i els ajuntaments de Centelles i les Masies de Voltregà, ha realitzat una formació a mida en el camp del muntatge de les instal·lacions elèctriques, degut a les grans dificultats del sector en trobar operaris especialitzats en aquest àmbit.

El curs ha comptat amb la participació de vuit alumnes i s’ha desenvolupat durant tres mesos, del 13 de maig al 9 de juliol, a les instal·lacions d’AICO (Associació d’Instal·ladors Catalans Oficials) a Vic. El curs ha tingut una durada de 165 hores i el contingut, validat per les empreses participants, ha consisitit en el muntatge d’elements i equips d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió en edificis, en el muntatge d’instal·lacions domòtiques en edificis i en la prevenció de riscos laborals.

La formació anava adreçada a persones en procés de recerca de feina, entre 18 i 55 anys i que tinguessin ganes i motivació per conèixer l’ofici i iniciar-se en el sector de les instal·lacions elèctriques.

Entrevistes amb empreses

El dia següent a la finalització del curs, el 10 juliol, els participants en el curs ja es van poder entrevistar amb dues empreses del sector, en una sessió d’speed dating (entrevistes ràpides).

Les dues empreses es van mostrar molt interessades en aquest tipus de formació. Es comparteix la idea que costa trobar personal i talent, i valoren aquestes iniciativa com una manera d’obrir portes per arribar a més gent.

17 de juliol de 2024