La mobilitat sostenible a les zones rurals requereix solucions a mida

El passat 18 de juny, Mònica Carrera, coordinadora de la xarxa europea Beyond the Urban, va participar al Foro de las Ciudades de Madrid, un espai de debat i intercanvi d’idees per impulsar ciutats més inclusives, sostenibles i resilients. Carrera va intervenir en la taula rodona sobre “La relació de la ciutat amb el territori. Àrees metropolitanes i biorregions”, on va defensar la necessitat d’un enfocament específic per a la mobilitat sostenible a les zones rurals.

Durant la seva intervenció, va exposar la realitat d’Osona i el Lluçanès, dues comarques amb una estructura territorial marcada per petits municipis: 35 dels 50 tenen menys de 2.000 habitants. Aquesta configuració comporta una dinàmica de mobilitat pròpia: el 92% dels desplaçaments són interns, Barcelona és el principal destí extern, el transport públic té un ús reduït i el vehicle privat representa més del 80% de la mobilitat.

Davant d’aquest context, Carrera va posar sobre la taula algunes reflexions clau per millorar la mobilitat rural:

  • Manca de coherència tarifària: Osona té 4 zones tarifàries diferents, fet que dificulta una mobilitat fluida i accessible.
  • Dades de telefonia mòbil poc precises: tot i ser una eina útil en entorns densos, a les zones rurals no reflecteixen amb precisió els patrons de mobilitat real.
  • Limitacions per als joves: l’accés a la formació està condicionat per la xarxa de transport públic, restringint les oportunitats educatives en funció de la seva cobertura.

Carrera va concloure destacant que les polítiques de mobilitat han de tenir en compte les especificitats del territori rural i evitar aplicar receptes urbanes que no responen a les seves necessitats. En aquest sentit, va defensar la necessitat de solucions adaptades que garanteixin un transport eficient, equitatiu i sostenible per a tots els habitants del territori.

20 de juny de 2024