Les tecnologies 5G i Blockchain, la ciberseguretat i l’Internet of things marcaran les directrius dels propers anys a les empreses
L’Observatori Socioeconòmic d’Osona ha elaborat un informe on es recullen les macrotendències globals a la societat actual, algunes de les quals tenen un impacte més que real en l’àmbit nacional i local. Aquest document s’ha desglossat des de diverses perspectives: una de general i cinc més vinculades als projectes estratègics del territori: mobilitat i logística, talent i col·lectius vulnerables, transformació del sector agro i sostenibilitat mediambiental, transformació digital i salut.
Us les estem explicant de manera regular en aquest web, sota el paraigües de la secció “Macrotendències en el món actual”. Avui, parlem de la transformació digital.
1. 5G
Segons les estimacions de l’últim Informe de Mobilitat d’Ericsson, la quantitat de subscripcions de telèfons intel·ligents 5G a tot el món és de 1.061 milions a finals de 2022. En un any, s’ha duplicat aquesta xifra (544 milions a finals de 2021).
Els sectors en els quals s’espera que la 5G tingui un major impacte econòmic són l’energia, la manufactura i la seguretat pública.
2. Ciberseguretat
El mercat mundial de ciberseguretat va tenir un valor de 173.000 milions de dòlars el 2020, i creixerà fins a 270.000 milions de dòlars l’any 2026. El concepte que la connectivitat crea nous escenaris de delicte ha quedat demostrat per l’evolució de l’abast dels ciberatacs.
Hi ha tres tendències en ciberseguretat que posen en risc la seguretat d’empreses i estats a nivell internacional: augment de les opcions de ciberatacs pel teletreball, ransomware com a arma cibernètica preferida contra les empreses i amenaces a la infraestructura crítica.
3. Internet of things
L’Internet de les coses (IoT) és una indústria en ràpid creixement. L’any 2018 hi va haver 22.000 milions de dispositius IoT connectats i es preveu que aquest nombre creixi fins més de 50.000 milions el 2030. A més, s’espera que l’any 2030 cada usuari tingui uns 15 dispositius IoT connectats alhora.
La demanda de tecnologies i solucions d’IoT ja té un impuls important en aplicacions com: atenció mèdica connectada, oficines intel·ligents, monitoratge remot d’actius i serveis d’ubicació.
4. Blockchain
Segons Gartner (2020), el Blockchain, juntament amb la intel·ligència artificial i l’aprenentatge automàtic, seran les tecnologies més transformadores dels propers temps. Blockchain ha trobat aplicació a gairebé tots els sectors.
Aquesta tecnologia no només genera interès per a les empreses de serveis financers. El seu abast també pot transformar el comerç, la cadena de subministrament i la logística.
5. Com impacten aquestes tendències a Osona?
Alguns dels sectors més presents a la comarca, com el metall-mecànica, l’alimentació i els béns d’equip, són capdavanters en la incorporació de tecnologies digitals. Les empreses de major dimensió d’Osona ja estan portant a terme iniciatives destacades de transformació digital, però cal donar suport a les petites i mitjanes per a què puguin iniciar aquest canvi de paradigma.
L’administració pública no és aliena a aquesta transformació digital i ha de participar en el procés, ja sigui impulsant projectes de territori com protagonitzant la seva pròpia transformació digital.
Visualitza la presentació, aquí
Les macrotendències en el món actual
Les macrotendències en el món actual: global
Les macrotendències en el món actual: el talent
Les macrotendències en el món actual: mobilitat i logística
Les macrotendències en el món actual: transformació del sector agro i sostenibilitat ambiental