Les pimes d’Osona fan balanç del seu pas pel Mobile World Congress


El Mobile World Congress (MWC) s’ha convertit en una cita clau per a les empreses tecnològiques d’arreu del món, i les pimes d’Osona no han volgut perdre l’oportunitat de fer-hi acte de presència. Algunes sota el paraigua d’organitzacions més grans, com Sinergia Catalunya, BSC, l’UPC o Acció, han aprofitat la fira, que es va celebrar a Barcelona del 3 al 6 de març, per donar a conèixer els seus productes, tenir visibilitat en un sector molt competitiu i canviant i, molt important, fer networking i explorar noves oportunitats de negoci.

Hem parlat amb algunes d’aquestes empreses, que es van ubicar al 4YFN, un dels espais de referència per a l’ecosistema emprenedor internacional en què es donen cita startups amb caràcter tecnològic, inversors, corporacions i institucions públiques per generar sinergies i acords comercials conjunts. Volem saber què hi han presentat, com els hi ha anat i quin impacte ha tingut la seva presència en una fira de caire mundial com el MWC. Ens han explicat la seva experiència.

Awayter: digitalització i monitoratge remot

Awayter és una empresa especialitzada en la digitalització de processos industrials. Ofereixen una plataforma IoT que permet a les empreses monitoritzar i gestionar les seves màquines de manera remota, amb una interfície tàctil personalitzada.

Què ha presentat al Mobile?

L’empresa, sota el paraigües d’Acció, ha presentat la seva plataforma IoT, formada per dos mòduls independents:

  • Control APP, que permet supervisar i monitoritzar equips i modificar informació de forma remota, amb sincronització Digital Twin i anàlisi d’IA, entre d’altres opcions.
  • Control tàctil, una interfície tàctil que facilita la interacció amb la maquinària i incorpora estadístiques, alarmes i connectivitat 3G/4G.

“És una solució molt fresca a dins del mercat. Amb una monitorització constant i totalment personalitzada, a distància, amb la qual et pots anticipar als problemes”, explica Joan Prat, cofundador de l’empresa.

De què serveix anar al Mobile?

Per Awayter, el Mobile ha estat una plataforma per aconseguir visibilitat. Han pogut presentar-se davant inversors i aprofitar el networking per establir nous contactes, també amb empreses que comparteixen les mateixes inquietuds.

Quin impacte ha tingut el Mobile a l’empresa?

Encara és aviat per avaluar l’impacte, però han pogut tancar moltes visites i estan en procés d’elaborar pressupostos per a nous clients.

FlexiiC: reinventant el món de la microelectrònica

FlexiiC (Flexible Integrated Circuits S.L.) és una spin-off del CSIC especialitzada en circuits integrats orgànics i flexibles. Els seus xips, basats en carboni, són una alternativa als de silici en la monitoritzacó de sensors i tenen aplicacions en sectors com la salut o el packaging.

FlexiiC aposta per la microelectrònica orgànica, que elimina l’ús de materials tòxics i costosos, i permet la creació de circuits flexibles, sostenibles i de cost molt baix. Té una tecnologia patentada.

Què ha presentat al Mobile?

En el marc del BSC (Barcelona Supercomputing Center), ha presentat la seva empresa i el seu primer disseny de xip propi, encara en fase de desenvolupament. El primer producte estarà al mercat a finals d’any.

De què serveix anar al Mobile?

L’empresa valora molt la visibilitat obtinguda, en un sector molt específic i el contacte amb possibles clients, inversors i socis tècnics.

Quin impacte ha tingut el Mobile a l’empresa?

“Ja hem establert alguns contactes per projectes de recerca i acords estratègics, però l’impacte vindrà a llarg termini. És un procés que s’ha de madurar”, apunta Joan Plana, coCEO i director de desenvolupament de negoci de la firma.

BTic: digitalització i ciberseguretat per a empreses

La consultoria BTic ofereix solucions de digitalització, automatització i seguretat informàtica per a empreses, que s’integren en la majoria dels programes de gestió i finances del mercat. Aporten noves eines i funcionalitats a l’empresa “sense haver de canviar-ho tot”.

Què ha presentat al Mobile?

Han estat presents a l’estand de Sinergia Catalunya i a través de TicOsona, una associació d’empreses de tecnologia de la informació i comunicació d’Osona. Han donat a conèixer la seva empresa.

Com a especialistes, però, Joan Martínez, director d’operacions de negoci, va oferir una xerrada sobre les noves lleis de facturació i els nous productes que hi donen resposta.També van assistir a altres xerrades d’interès que es van fer en el marc de Sinergia, sobre seguretat informàtica, IA, 5G, informàtica quàntica…

De què serveix anar al Mobile?

BTic destaca el Mobile com una oportunitat per fer networking i generar contactes dins del sector i amb institucions públiques. “Això és el més important”, assegura Martínez.

Les xifres de Sinergia ho corroboren: 34 reunions, 7 amb institucions públiques; més de 500 visites a l’estand i 16 sessions de B2B, o sigui, negocis directes interactuant amb altres empreses.

Quin impacte ha tingut el Mobile a l’empresa?

“Hem fet contactes i ja hem parlat amb algú per fer col·laboracions. Però tot això és lent i s’ha d’anar digerint. Durant l’any aniran passant coses”, creu Martínez.

Muvity: rehabilitació física amb tecnologia

Muvity és una spin-off d’Adfo i la UPC que ha desenvolupat una plataforma per a la rehabilitació física, permetent que els pacients facin exercicis des de casa sota supervisió remota. L’objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones amb necessitats de rehabilitació, algunes amb malalties o problemes crònics o de llarga durada.

Què ha presentat al Mobile?

L’empresa ha format part de la secció 4YFN com a emprenedors de la UPC, presentant el seu projecte i fent demostracions.

De què serveix anar al Mobile?

“El més important és la visibilitat, donant-te a conèixer en el sector, i la possibilitat de fer networking”, diu Marc Marot, desenvolupador de l’spin-off. “És molt fàcil trobar les persones que necessites contactar per al teu negoci”, afegeix.

Quin impacte ha tingut el Mobile a l’empresa?

A curt termini, han aconseguit més seguidors a les xarxes socials i dues proves pilot gratuïtes amb entitats. A llarg termini, esperen captar més clients potencials.

Jo també vull anar al Mobile…

Les quatre empreses coincideixen que el Mobile és una gran oportunitat per a les empreses, més si hi vas a l’aixopluc d’alguna gran associació o institució, la qual cosa permet abaratir els costos, però també recomanen preparar-se bé abans d’anar-hi. I tenir en compte algunes circumstàncies.

“Si el cost és assumible, com en el nostre cas, els beneficis són immediats”, diu Joan Prat, d’Awayter. Però per això, cal disposar d’un “vector tecnològic important”, segons Joan Plana, de FlexiiC. “Cal presentar quelcom diferencial”, assegira.

“És una gran oportunitat per recollir sensacions de cara al que vindrà. Això és interessant. I també per descobrir gent que comença, que pot ser un diamant en brut”, argumenta Joan Martínez, de BTic. “Però el Mobile és molt gran i és clau fer una selecció prèvia i tenir un enfoc clar de què vols”, comenta.

En el marc del networking, un dels aspectes que destaquen totes les empreses, també és important preparar els contactes abans d’anar-hi, opina Marc Marot, de Muvity. “A la fira hi ha disponible una mena de Tinder de negocis professional, amb el qual és molt fàcil i ràpid contactar amb les persones que t’interessen”, explica.

24 de març de 2025