Un acte de cloenda presidit pel conseller de Salut, Antoni Comín, va posar punt i final divendres passat a les sisenes jornades TIC Salut i Social, que van tenir lloc a Vic durant dos dies. El conseller va valorar l’organització d’unes jornades que, va dir, “són un espai de generació i compartició de coneixement imprescindible, que fa molt bé al nostre sistema de salut”. Comín es va mostrar convençut que “el canvi tecnològic, i en especial les TIC, seran clau per afrontar el canvi demogràfic en l’àmbit sanitari i per estrènyer lligams entre els sectors de la salut i del benestar”.
A la cloenda també hi va intervenir l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, que va qualificar les jornades d’“èxit tant de convocatòria com de qualitat i de nivell d’innovació dels projectes presentats”. “Mantindrem les portes obertes de la ciutat per donar continuïtat a aquest esdeveniment”, va assegurar Erra. Per la seva banda, el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, va dir que “vivim en una societat en què els coneixements especialitzats ens han superat a tots àmpliament, i en què no ens queda més remei que posar-nos en les bones mans de la tecnologia”.
450 assistents i 167 projectes
Un total de 450 persones van passar per les jornades, coorganitzades per Creacció, que van programar diàlegs, taules rodones i la presentació, en diversos formats, de 167 projectes i comunicacions, sempre a l’entorn del repte de l’entrada dels sectors de la salut i del benestar a la societat digital. La directora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC i presidenta del comitè científic de les jornades, Marina Geli, va explicar que les jornades han volgut “convertir Vic en un hub on els àmbits sanitari i social puguin compartir, intercanviar i actuar junts amb les noves tecnologies”. La incorporació del sector social en la temàtica del congrés és precisament una de les novetats, que en paraules de Geli “permet que tots els agents implicats treballin de forma coordinada per afrontar reptes tan importants com la pobresa, l’envelliment o les desigualtats”.
Democratitzar els coneixements i economia col·laborativa
La democratització dels coneixements i l’apoderament del pacient va ser un dels temes abordats dijous, en concret amb un diàleg entre Domingo Escudero, especialista en neurologia i al mateix temps pacient d’una malaltia considerada rara de la seva especialitat, i Francesc Graus, cap del servei de Neurologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. A partir del cas paradigmàtic d’Escudero, van analitzar què passa quan el pacient esdevé actiu, i com la bona organització de la informació global pot ajudar a avançar cap a un treball coordinat i transversal. Escudero també va explicar com després de superar la malaltia, ara treballa per “disseminar la informació pública disponible i acompanyar pacients amb casos similars al meu”.
Divendres el diàleg va ser entre Javier Creus, fundador de Ideas for Change, referent de l’economia col·laborativa, i Jordi Tolrà, fundador de mSocial,cat i impulsor de projectes d’aplicació de les TIC al sector social. La seva conversa, segons Tolrà, va girar a l’entorn d’un dels reptes pendents de les TIC: “ajudar a treballar de forma conjunta per crear societats més solidaries i justes. Només cal que les empreses identifiquin l’oportunitat que suposa l’entrada en aquest àmbit social”.
El programa també va incloure tres taules rodones, una sessió de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (Catalunya, Illes Balears i Occitània) o el taller “Pròtesis digitals: un futur sobre el que recolzar-nos” per estudiants de secundària i cicles formatius entre d’altres activitats.
El doble de comunicacions científiques
Les Jornades van rebre un total de 167 comunicacions sobre iniciatives desenvolupades bàsicament per entitats assistencials de l’àmbit de la salut i social, universitats i grups de recerca, empreses o emprenedors. Aquesta pluralitat d’autors és la que ha fet doblar el nombre de comunicacions respecte l’anterior edició que es va celebrar a Girona. Just abans de la cloenda va tenir lloc l’entrega de premis a cinc d’aquests projectes. Els guardons els han atorgat algunes de les institucions coorganitzadores i col·laboradores de l’esdeveniment, que van seleccionar els premiats d’acord amb les inquietuds i àmbits d’actuació que els són propis.
Les jornades han estat coorganitzades per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la Fundació TIC-Salut, el Consorci Hospitalari de Vic (CHV), la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, ICS Catalunya Central, EBA Vic Sud, EBA Centelles i Creacció. També compten amb partners estratègics com l’Ajuntament de Vic, Mobile World Capital Barcelona i l’Euroregió Pirineus Mediterrània entre d’altres.