Osona i el Lluçanès incorporen menús escolars més saludables i sostenibles

El nou model aposta per una transició alimentària basada en la proximitat, amb productes com la carn, la vedella, el pollastre, els ous i el formatge elaborats per productors del territori.

Osona posarà en marxa un nou servei de menjador escolar a partir de setembre, molt més saludable i sostenible, alineat amb les recomanacions actuals de salut pública per a l’alimentació infantil. A més, es fa una aposta decidida pel producte de proximitat i s’afegeix patrimoni cultural i gastronòmic comarcal a les propostes de menú.

Aquest canvi d’hàbits alimentaris afectarà uns 3.000 alumnes de 36 escoles d’Osona i el Lluçanès. El Consell Comarcal d’Osona ha licitat recentment el servei, que s’ha adjucat a l’empresa 7 i Tria Fundesplai, que ja havia tingut la concessió anys enrere, per un període de tres anys, prorrogables dos més, i 13 milions d’euros. La proposta compta amb el suport tècnic i logístic del Consorci del Lluçánès i Creacció, i es va presentar la setmana passada a les escoles i associacions de pares i mares.

Més informació sobre Mengem d’aquí, Osona i Lluçanès

Els nous menús a les escoles s’han basat en les directrius marcades per l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el test previ que s’ha fet a sis escoles a través del programa pilot Mengem d’aquí, Osona i Lluçanès, implementat per Creacció.

Menys carn, més fruites i verdures

El nou model alimentari és més saludable perquè incrementa la proteïna vegetal, disminueix l’animal, incrementa la quantitat de fruites i verdures, incrementa els cereals integrals, inclou més vegetals crus, minimitza els fregits i utilitza l’oli d’oliva verge extra com a greix habitual a la cuina i sobretot per amanir.

Això es tradueix, entre d’altres, en que els nens i nens consumiran llegums entre tres i quatre vegades a la setmana; ou i peix, un cop com a segon plat; carn, un o dos cops com a segon plat, i es diversificarà i incrementarà l’ús de cereals integrals (pa, pasta i arròs).

A més, s’oferiran menús alternatius per aquelles persones que, per motius de salut (al·lèrgies o intoleràncies) o de cultura alimentària, restringeixin l’ús de determinats aliments.

Productes a tocar de casa

En relació a la sostenibilitat, i pensant principalment en reduir la petjada de carboni, s’inclou l’ús de producte local al mateix temps que es marquen altres criteris de sostenibilitat en relació als aliments utilitzats.

En aquest marc, s’incorporen dos cicles de menús, un per a la primavera-estiu i una per a la tardor-hivern, que es basen en productes de temporada i acompanyen l’infant en el coneixement pedagògic dels cicles naturals dels productes, sobretot dels vegetals.

El més destacable, però, és que la major part de la proteïna animal que arribi a les escoles serà del territori, de productors locals i de proximitat. La mesura, de retruc, beneficiarà el teixit agroalimentari osonenc i reduirà les despeses econòmiques i ambientals de transport.

Així, tot el porc, pollastre, vedella, làctics i ous frescos que es cuinin i serveixin es compraran exclusivament a productors d’Osona i el Lluçanès (els ous i el pollastre també seran ecològics). Pel que fa a altres aliments, com ara la fruita, la verdura, la pasta, l’arròs i el llegum seran ecològics i es podran comprar més enllà d’aquest radi geogràfic, però amb l’obligació de prioritzar sempre varietats catalanes i el màxim de properes. El peix serà sempre fresc.

Un menú únic

Aquest menú serà únic als 36 centres educatius. Per aquest motiu, també s’ha restrucutrat el servei i les 11 escoles que no tenen cuina pròpia podran disposar de menús calents, ja que els plats es prepararan en altres escoles amb cuina pròpia. S’ha acabat, per tant, el càtering fred.

El programa també inclou la formació a equips de cuina i monitoratge, en aquest darrer cas, per l’adquisició de recursos per a la resolució de conflictes, gestió d’emocions, gestió de grups, etc. Es pretén garantir una atenció de qualitat del servei d’acord amb les necessitats que presentin els centres educatius.

17 de juliol de 2024