Les xifres de 2023 reflecteixen la important tasca de les oficines de promoció econòmica, que donen servei a tota la comarca, amb formats diversos i la participació d’ajuntaments i entitats
Les oficines de promoció econòmica de la comarca d’Osona han destinat una quantitat important de recursos econòmics a fomentar l’emprenedoria i el suport al teixit empresarial. Una gran part d’aquests recursos provenen de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat, a través del SOC, Servei d’Ocupació de Catalunya.
La tasca té un caràcter comarcal, amb la participació d’ajuntaments i entitats que donen servei a tot Osona. Hi estan involucrats, en més o menys mesura, els ajuntaments de Centelles, les Masies de Voltregà, Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Pere de Torelló, Manlleu i Vic, i el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, el Consorci del Lluçanès, Creacció i la Mancomunitat la Plana.
En conjunt, això suposa disposar de nou oficines de promoció econòmica que donen servei a tot el territori, de les quals sis formen part de la Xarxa Emprèn; tres punts Reempresa, el mercat de compra i venda de petites i mitjanes empreses; i dos punts PAE, per a la tramitació telemàtica de les altes d’autònoms i societats mercantils.
La seva influència és significativa i es reflecteix en les xifres d’activitat. Us mostrem les dades de 2023, que s’han presentat el marc del Consell General de Creacció, celebrat aquest dimarts, 9 d’abril. A l’acte, les oficines de promoció econòmica també han explicat alguns dels projectes destacats que s’han impulsat al territori. Ho podeu recuperar aquí.
Emprenedoria: des de la sensibilització als centres educatius fins a la constitució de l’empresa
En l’àmbit de l’emprenedoria, s’han implementat diverses accions per sensibilitzar i fomentar la cultura emprenedora a les escoles, com ara xerrades, tallers, premis i jornades. Així, un total de 2.172 alumnes de batxillerat i cicles formatius han participat en els tallers d’Empresa i formació; 896 de 5è i 6è de primària al programa Cultura Emprenedora a l’Escola; i 80 de 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius als Premis Educaemprèn Osona.
A més, s’ofereixen serveis específics d’atenció personalitzada a emprenedors, assessorant-los en la definició del seu projecte empresarial, l’elaboració del pla d’empresa i la recerca de finançament. En aquest marc, s’han fet 605 serveis d’informació i tràmits, 285 assessoraments personalitzats i 37 d’especialitzats, sobretot en l’àmbit digital. També és important la xifra de captació de finançament per a projectes emprenedors, que supera els 4 milions d’euros, d’un total de 52 subvencions tramitades.
També s’han posat en marxa 23 formacions sobre temes d’interès per a les persones emprenedores, com la confecció i validació del model de negoci, el màrqueting i l’acció comercial, i el finançament i l’importància del networking. En l’àmbit formatiu destaquem també diferents programes específics: el programa Esprint, sobre la maduració d’idees per a projectes emprenedors; el programa de Creixement de vendes, per facilitar l’estratègia comercial i de màrqueting d’empreses agroalimentàries; i el Programa Engrana, adreçat a projectes d’elaboració de productes agroalimentaris. En total, i en aquests diferents marcs s’han format 323 persones emprenedores. Podeu consultar les formacions d’aquest primer semestre aquí.
Per últim, s’han facilitat set espais públics de coworking per fomentar la interacció i xarxa entre les diferents persones emprenedores, no obstant són molts més els coworkings existents a la comarca. Si busques espais on allotjar el teu projecte, pots consultar els diferents coworkings aquí.
Empresa: Reempresa, talent, transició verda i agroalimentació
En el cas del servei a les empreses, s’ofereix assessorament en gestió empresarial i de suport en la innovació i la competitivitat. A més, s’informa sobre línies de finançament públiques i privades per a la creació i el creixement d’empreses.
En aquest context, s’han fet 1.332 serveis d’informació i consultes i 760 assessoraments, que suposen un total de 938 empreses ateses. Un altre resultat rellevant és el Programa Reempresa, d’acompanyament en els processos de compra i venda d’empreses en funcionament per donar continuïtat els negocis en cessió, que ha aconseguit després d’atendre a 130 projectes, 20 casos d’èxit, una de les xifres més altes de Catalunya.
En l’àmbit de la transició verda, aquest 2023 s’ha posat focus en l’assessorament energètic, que ha aconseguit un estalvi real de 53.000 euros a través del projecte GECom (gestor energètic compartit). Destaquem també el projecte Pronergia, el grup de compra conjunta d’energia, que busca estalviar costos i millorar les condicions contractuals amb les distribuïdores. Actualment, Proenergia compte amb 64 empreses i també està treballant en l’autoconsum fotovoltaic. Finalment, en aquest àmbit cal destacar la Prova Pilot del Projecte Residus, el qual ha assessorat a 60 empreses industrials amb l’objectiu de fomentar la disminució i revalorització dels residus industrials.
Una de les preocupacions de les empreses a la comarca passa per la captació i la fidelització del talent. Per això, s’ha treballat amb tres línies de generació de talent: la formació a mida; la formació ocupacional dual, no reglada i molt pràctica, dissenyada conjuntament amb les empreses participants per ajustar-la a les necessitats del teixit empresarial; i la formació per a treballadors en actiu, que té per objectiu facilitar el reciclatge professional per adaptar-los als nous canvis tecnològics.
A Osona, aquest 2023 s’han realitzat vuit formacions a mida i quatre ocupacional dual, una formació per a joves que combina formació reglada i treball a l’empresa. Aquest tipus de formació s’ha portat a terme en àmbits com la fontaneria i calefacció, el muntatge i manteniment d’instal·lacions d’energies renovables, els serveis sociosanitaris i els serveis forestals.
Per últim, en el marc d’empresa, s’està impulsant un assessorament per tal de millorar la competitivitat empresarial dels agroproductors d’Osona i el Lluçanès. En total, s’han assessorat 60 empreses i s’han programat diferents programes per facilitar-los el creixement. En aquest sentit, també s’han impulsat programes de generació de demanda com: Fet a Osona Aliments Excel·lents i el Mengem d’Aquí, Osona i Lluçanès. El sector, a més, disposa d’una xarxa d’entitats molt activa, a la que s’ha donat suport, com Osona Cuina, Osona Terra i Taula Dolça.
Presentació del 19è Consell General de Creacció, amb totes les xifres de les oficines de promoció econòmica