El projecte d’innovació social i digital arriba a la recta final de la planificació amb gran satisfacció i nous reptes per al futur.
Des de mitjans de 2021, la comarca disposa del projecte Osona Lab City, una eina d’innovació social i digital impulsada pels ajuntaments de Vic i Manlleu, Creacció i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya. Un projecte amb una clara voluntat de connectar persones, empreses, emprenedors i territori a les noves tecnologies i les oportunitats econòmiques i de coneixement que se’n deriven.
Osona Lab City arriba al punt final de la seva trajectòria, ja que des d’un bon inici es va marcar un calendari i reptes que s’han assolit. Tanmateix, la feina feta d’aquest temps permetrà continuar treballant en els projectes pilots engegats a través dels nous models de treball.
Durant aquests mesos, s’han invertit més de dos milions d’euros en accions, formació, tecnologia, infraestructura i equipaments que han permès beneficiar a més de 2000 persones.
Principals actuacions
Les principals actuacions que s’han dut a terme són la creació i adequació de nous espais; l’impuls d’activitats i formacions; la instal·lació de maquinària digital per a la ciutadania i les empreses; el disseny d’accions d’empoderament digital i l’allotjament i incubació de projectes.
La iniciativa ha comptat amb la complicitat de diversos agents que han dut a terme les següents accions:
Vic City Lab – Ajuntament de Vic
MediaLab a la Biblioteca Pilarín Bayés, dedicat als àmbits de la música, l’audiovisual i el disseny, ha impulsat projectes emergents del sector de la creació i ha recollit activitats com tallers de podcast, còmic i producció musical.
L’Altell Maker, és l’espai de fabricació digital del Centre Cívic Can Pau Raba, amb activitat relacionada amb la cultura maker. S’han fet tallers, cursos i activitats de sensibilització sobre la fabricació digital, programació i robòtica i s’han instal·lat les primeres comunitats makers a l’espai.
ETC Espai Teatre i Cinema, ha donat suport a projectes que incorporen eines digitals i ha dut a terme residències artístiques en l’àmbit escènic.
Districte KIV – Creacció
Districte KIV, ubicat al VIT, és un espai d’allotjament i incubació de projectes. A banda d’això, s’han organitzat jornades (Edge Day i Codefest) i s’han activat grups de treball (Osona TicTalent, FP Dual) per compartir coneixement.
Laboratori d’Innovació Social Digital (LISD) – Universitat de Vic
El Laboratori d’Innovació Social Digital (LISD) té com a objectiu reduir les desigualtats i fomentar la capacitació digital de la població posant el focus en elements socioculturals i socioeconòmics que condicionen el tipus de participació ciutadana i digital.
Manlleu Smart City Lab – Ajuntament de Manlleu
Lab Manlleu espai de Coworking, és el punt d’atenció del Servei OPE Empresa, des d’on es presten serveis d’atenció i assessorament al teixit empresarial de Manlleu. A banda, hi ha espais de coworking i s’han ofert formacions i activitats de sensibilització per incidir en l’adopció de la indústria 4.0.
TECHHUB Manlleu, de col·laboració publicoprivada, que vol arribar a ser un hub tecnològic que difongui bones pràctiques i casos d’èxit en digitalització empresarial i aplicació de tecnologies 4.0. En aquest temps s’han iniciat diversos projectes pilot tant amb empreses com amb centres educatius.
El Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) ha estat cofinançat per la Generalitat de Catalunya. Els diversos agents han liderat el projecte, l’Ajuntament de Vic n’ha assumit la coordinació i l’Ajuntament de Calldetenes n’ha set el soci beneficiari.