El projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT), coordinat per l’Ajuntament de Vic, és el segon més ben valorat de Catalunya i rebrà més d’un milió d’euros de finançament europeu.
Osona Lab City és el nou projecte d’innovació social que generarà noves oportunitats econòmiques i de coneixement a partir dels projectes que s’implementaran en els dos nuclis principals, Vic i Manlleu, i que estendran la transformació digital a la resta de la comarca per crear un nou teixit sòcio-econòmic i generar noves oportunitats laborals.
L’Ajuntament de Vic és l’encarregat de coordinar aquest projecte del qual també formen part l’Ajuntament de Manlleu, l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement Creacció, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i que compta amb la participació de l’Ajuntament de Calldetenes, que farà de municipi de mostra i servirà per analitzar el futur desplegament a la resta del territori.
El projecte Osona Lab City, presentat aquesta tarda, és el segon projecte més ben valorat dels que s’ha presentat en la convocatòria dels PECT (Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial) i rebrà la meitat del cost del projecte de fons europeu (1.061.718,83 euros) per impulsar la transformació digital a través de l’especialització, la creació de nou teixit i la generació de noves oportunitats laborals.
L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha remarcat que la ciutadania ha de passar a ser molt més que consumidora de serveis tecnològics i per això “es planta la llavor de la revolució 4.0” perquè l’usuari es converteixi en protagonista de la transformació digital que ha d’ajudar a millorar el territori, esdevenir un reclam per les empreses de valor afegit, donar un nou impuls a les empreses i comerços i generar noves oportunitats amb un impacte econòmic de dos milions d’euros. “És un projecte de suma, de treball compartit que permetrà multiplicar l’efectivitat d’aquesta aposta per la revolució digital a la comarca”, ha afegit Erra.
En aquest sentit, l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, ha afirmat que “el futur passa per la col·laboració entre els ens privats i públics”. Garrido està cconvençut que l’Osona Lab City ha de servir per dotar d’eines per la reinserció de persones en situació d’atur crònica i impulsar noves oportunitats a persones nouvingudes.
El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha exposat que “participar en aquest projecte és un pas endavant molt important en l’estructuració del campus ciutat i permet reforçar la presència necessària de la Universitat al Vic Sud”. El rector ha destacat el pes que cada vegada més tenen la tecnologia, l’àmbit multimèdia, el disseny i la digitalització en la societat i en aquest sentit ha remarcat l’experiència que, des de la perspectiva acadèmica, de docència i de recerca, poden aportar a Osona Lab City la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH) i la Facultat de Ciències i Tecnologia (FCT). La funció d’aquesta institució al projecte serà pivotar la posada en marxa del futur Laboratori d’Innovació Social Digital d’Osona, “un espai físic i virtual de trobada entre els grups de recerca, càtedres i investigadors” però també “per generar oportunitats formatives a determinats col·lectius socials per tal que no es quedin enrere en la formació, el coneixement i les tecnologies digitals”.
Per altra banda, el president de Creacció, Josep Arimany, ha subratllat que l’execució de les diferents línies de treball es concentraran al Recinte Firal del Sucre. Amb aquesta operació, per tant, es transformarà aquest espai de Vic per a convertir-lo en un espai innovador que relacioni empreses, professionals i agents vinculats a la indústria d’Osona, “un espai que allotgi noves empreses del sector dels serveis empresarials intensius en coneixement (KIBS) i atregui talent al territori”.
Llegir més informació del projecte aquí