Un Consorci format per diversos agents del territori (Creacció, Centre Tecnològic Beta de la UVic-UCC, Consell Empresarial d’Osona, Cambra d’Osona) i una quarantena d’empreses de la comarca i de la resta de la Catalunya Central presenten aquesta setmana un projecte en el marc de la crida del Ministeri per la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO) per aglutinar reptes i projectes de cara a les convocatòries que es faran per accedir als fons de recuperació econòmica que Europa obrirà, els coneguts com a Next Generation EU.
La iniciativa ha nascut davant de la necessitat del territori per millorar la gestió i valorització dels residus orgànics que es generen a Osona, posant una atenció especial a les dejeccions ramaderes. Al Consorci ja hi ha 40 empreses i entitats confirmades i s’esperen una vintena més d’adhesions.
El Coordinador de la Taula per a la Gestió Sostenible de la Ramaderia d’Osona, Ricard Carreras, valora molt positivament la iniciativa i destaca que la rebuda ha estat positiva no només al sector ramader “sinó que també en el sector de la indústria agroalimentària, el sector forestal, el municipal, etc”. I afegeix que: Malgrat la incertesa sobre com s’acabaran gestionaran els fons Next Generation provinents d’Europa, com a territori hem d’aprofitar qualsevol oportunitat per expressar les nostres necessitats i les nostres propostes per fer front a la crisis provocada per la Covid i atreure finançament per poder dur a terme una transformació ecològica i sostenible”.
Europa exigeix que els fons, a més de la recuperació econòmica, permetin una transformació econòmica i digital.
En aquest sentit, el consorci público-privat d’Osona de la Catalunya Central impulsat des d’Osona presentarà un projecte que es basa en el concepte de la bio-economia circular per a valoritzar residus orgànics, posant especial interès en les dejeccions ramaderes, en àrees rurals de la Catalunya Central.
Institucions i una trentena d’empreses de la comarca es van reunir dijous 18 de febrer per ajustar els termes del projecte. La proposta planteja dues grans accions:
- Acció orientada a crear un Hub d’innovació (prototips, plantes pilots, espais de co-creació, etc) i serveis compartits i oberts pel co-desenvolupament de tecnologies, productes i models de negoci, per promoure la innovació público-privada i la modernització pel que fa a la gestió i valorització de residus orgànics del sector agroalimentari i altres sectors econòmics, amb el suport de centres de recerca i entitats de suport a les empreses. L’objectiu és crear un ecosistema per a promoure iniciatives d’economia circular i valorització de residus orgànics, apostant per la simbiosi industrial, per les sinergies entre diferents entitats, i per la recerca i la innovació.
- Acció orientada al desenvolupament d’aplicacions industrials per a la valorització de residus orgànics. En aquest sentit es proposen 3 tipologies d’infraestructures: plantes de valorització en origen, plantes de valorització semi-centralitzades i, finalment, plantes de valorització centralitzades o bio-refineries, depenent dels residus a tractar, dels productes que es desitja obtenir i sobre tot, el model de negoci que es pretén aplicar. En aquest projecte hi té cabuda qualsevol material, subproducte o residu orgànic: dejeccions ramaderes, restes vegetals, materials i residus forestals, residus i subproductes de la indústria agroalimentària, residus municipals, etc. Mitjançant les infraestructures anteriorment comentades, amb diferents tecnologies i tractaments, es pretenen obtenir productes de valor afegit, com entre d’altre: biogàs, bio-fertilitzants i bioestimulants amb diferents característiques (formats, matèries primeres, composició), biopesticides, enzims, antioxidants i inclús bio-plàstics o grafè.