Osona, reptes de futur

Els agents del territori (econòmics, socials, del coneixement, institucions públiques, empreses privades i el teixit associatiu) van signar el març del 2022 el manifest “Osona, reptes de futur”, on van consensuar una agenda estratègica per treballar de manera conjunta en clau de futur. Amb objectius molt concrets:
- Consolidar Osona com un bon lloc per viure, per treballar i per obrir-hi empreses.
- Vetllar per un desenvolupament econòmic, sostenible i socialment responsable, que promogui l’ocupació de qualitat i les condicions d’igualtat i equitat a la comarca.
- Apostar per un model de transició energètica participatiu, respectuós i impulsat des del territori.
- Facilitar la captació, el desenvolupament i la retenció del talent.
- Avançar en la governança col·laborativa entre l’Administració pública, les empreses privades, els agents socials, els centres de coneixement i la societat civil.
- Vetllar per mantenir la identitat i l’equilibri territorial comarcal.
Davant d’aquests reptes, es va consensuar treballar en xarxa en cinc projectes estratègics de present i futur: la transformació del sector agroalimentari, el talent i col·lectius vulnerables, la mobilitat del futur, la transformació digital de la societat, la millora de la salut i l’assistència sanitària. Recentment, s’ha incorporat una nova línia, la Nova Energia d’Osona (NEO), i s’ha suprimit la transformació digital de la societat.
Us els expliquem a continuació. Hi podeu trobar la descripció, els objectius, les línies de treball, els lideratges i els actors, i alguns indicadors de cada un dels projectes, entre d’altres informacions.
Agenda
Presentació de l’estat dels projectes estratègics
15 de maig, de 17.30h a 19h.
Sala Coll i Bardolet, edifici El Sucre, Vic
Una jornada per presentar i debatre entorn a l’estat dels projectes estratègics d’Osona.
→ Notícies sobre els diferents projectes vinculats als reptes
Projectes estratègics
Mobilitat del futur
URBACT i OficinaR3
Aposta per la millora de la mobilitat sostenible a Osona, que impacti en la qualitat de vida de les persones, millori la seva formació i ocupabilitat i permeti captar nou talent, i ajudi a la competitivitat i sostenibilitat de les empreses. Es fa en dues línies de treball: Oficina Tècnica de l’R3 i elaboració d’un Pla d’Actuacions per millorar la mobilitat urbano-rural.
Transformació Agro.
Osona Biocircular
El projecte es vehicula a través d’Osona Biocircular, una iniciativa territorial que pretén ajudar a incrementar la competitivitat i sostenibilitat del sector agroalimentari a partir de la definició d’una agenda compartida, per promoure la transició dels sistemes productius agroalimentaris comarcals cap a la bioeconomia circular.
Millora de la salut i l’assistència sanitària
Creació, implementació i desenvolupament de l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC). Orientació a la recerca bàsica, transnacional, clinica i poblacional a la Catalunya Central.
Nova Energia d’Osona
Projecte pensat per reduir les emissions de CO2 a la comarca, impulsant la transició energètica i donant el protagonisme a les persones a través de les comunitats energètiques. Aquesta aposta pretén democratitzar el model energètic, fent-lo de km0.
Talent i col·lectius vulnerables
Creació de l’Albir, una Escola de Noves Oportunitats d’àmbit comarcal, gestionada per una Fundació público-privada, per tal d’oferir itineraris de formació professional a joves de 16 a 29 anys que no tenen formació postobligatòria en aquells sectors de la comarca on hi ha la necessitat de contractar personal qualificat.