Tots els autònoms hauran de presentar la declaració de renda, independentment dels seus ingressos, mentre s’eleva la reducció de les despeses de difícil justificació, entre d’altres canvis. Us els expliquem.
La campanya de la declaració de la renda va començar el 3 d’abril i s’allargarà fins a l’1 de juliol. Com cada any, arriba amb algunes novetats per als autònoms, que les hauran de tenir en compte a l’hora de presentar la seva declaració pels ingressos i rendiments que van tenir durant el 2023. Us expliquem les més importants:
– Obligació de presentar la declaració. Tots els autònoms han de presentar la declaració de renda, encara que no arribin als ingressos mínims i independentment del període d’alta i de si presenten guanys o pèrdues. Fins a l’any passat, només estaven obligats a fer-ho els autònoms que amb la seva activitat haguessin obtingut uns beneficis de més de 1.000 euros.
– Compte amb els ingressos! S’implementa un nou sistema que tindrà en compte els ingressos reals. El perquè el trobem en l’aliança entre la Seguretat Social, que ara tindrà accés als ingressos, i Hisenda. Amb el nou sistema d’autònoms, les quotes varien segons els ingressos. Per evitar la picaresca, com ara declarar a la Seguretat Social menys ingressos del compte, i per tant pagar menys de quota, Hisenda obligarà a fer la declaració per tal de verificar les dades i compartir les xifres econòmiques amb l’òrgan laboral.
– Les despeses de difícil justificació. Hisenda ha anunciat que serà més laxa amb les despeses de difícil justificació, però només dels que facin activitats professionals. Fins ara, per les activitats econòmiques que no es podien justificar per manca de rebut entre d’altres, només podien ser fins a un 5% del volum declarat. Ara, aquest marge s’augmenta a un 7% i fins a 2.000 euros, tot i que les activitats empresarials en queden al marge.
– Reducció en el rendiment. Els autònoms que determinin el seu rendiment net mitjançant el mètode d’estimació objectiva podran aplicar una reducció general del 10%, en lloc del 5% anterior.
– Teletreball. Els autònoms que treballen des de casa tindran una deducció del 30% de les despeses de subministraments que estiguin relacionades amb l’activitat laboral.