Vuit empreses inicien un grup de compra agregada d’instal·lacions per autoconsum elèctric gràcies a Proenergia

El projecte aglutina més de dues-centes empreses i pimes de la comarca que han obtingut assessorament i acompanyament en la millora energètica i la seva competitivitat econòmica.

 

Vuit empreses del grup de compra agregada d’energia Proenergia han iniciat una compra conjunta per la instal·lació de plaques fotovoltaiques per autoconsum elèctric. Proenergia és una iniciativa impulsada per Creacció, els Ajuntaments de Vic, Manlleu i Gurb, Mancomunitat La Plana, i els Consorcis del Lluçanès i el de la Vall del Ges, Orís i Bisaura.

Des de Proenergia s’ha acompanyat i assessorat en tot moment a les empreses amb la finalitat d’obtenir les millors condicions econòmiques i garanties tècniques entre cinc instal·ladores que s’han ofert a presentar els seus serveis. Després d’un procés de valoració les empreses del grup pilot han triat com a instal·ladora a l’empresa SOLIT. A més, des de Proenergia també s’estan facilitant avantprojectes de fotovoltaica a les empreses de la comarca interessades, perquè disposin de la informació bàsica per decidir donar el pas cap a l’autoconsum.

 Les empreses que han iniciat aquesta compra conjunta són Amasadoras Saus (Manlleu), PIMECSA (Centelles). CMTEC i Castany Plàstics (Torelló). Takipoll (Seva), Caldereria Terns i Driving Events (Sant Miquel de Balenyà) i ACJ Systems (Tona). Les instal·lacions previstes generaran almenys un 33% d’autoconsum.

 Aquestes valoren molt positivament la iniciativa. Xevi Saiz, CEO de PIMECSA explica que a través de Proenergia s’ha aconseguit el repte d’instal·lar energia renovable. “Per nosaltres l’energia fotovoltaica utilitza dades i llenguatge difícil d’entendre, ja que no és el nostre sector i ens han ajudat a entendre i seleccionar les millors característiques. Ens han donat seguretat, confiança i transparència, resolent tots els dubtes amb una gran professionalitat i hem pres la millor decisió tècnica, econòmica i sostenible”.

 En la mateixa línia la cap de compres de CMTEC, Cristina Camps, ressalta l’assessorament professional durant tot el procés amb bons resultats. “Formar part de Proenergia és una bona solució, perquè junts podem aconseguir bons resultats”, afegeix.

 

Autoconsum elèctric

Ara més que mai, a causa de l’augment constant dels preus de l’energia, tendència que es va mantenint, l’autoconsum elèctric és una de les millors opcions per les empreses per a reduir costos, ser més competitives i sumar-se a la transició energètica i a la descarbonització de l’economia com recorda la regidora de Promoció econòmica, Bet Piella. En aquest sentit, l’ICAEN, Institut Català de l’Energia, obrirà la convocatòria d’ajuts a l’autoconsum, a la que aquestes empreses es podran acollir i tindran el suport de Proenergia en tot el procés.

Proenergia va iniciar-se el 2019 i ha assessorat unes 232 empreses. Actualment, al grup de compra d’energia hi ha 60 empreses, repartides per tot Osona: 7 del Lluçanès (Olost i Prats de Lluçanès), 11 de municipis de la Mancomunitat La Plana (Tona, Balenyà, Sant Miquel de Balenyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva. Malla), 15 de Manlleu, 6 de Torelló i 23 de Vic, i també de Santa Eugènia de Berga i Centelles.

Les empreses que en formen part han rebut assessorament gratuït subvencionat sobre la seva contractació elèctrica i amb l’adhesió al grup es beneficien d’uns millors preus i condicions i d’un acompanyament per part de l’equip tècnic. Amb la facturació de l’energia s’han estalviat, un total de 55, 000 euros en aquest any, tant per l’optimització de la potència contractada com pel preu del consum.

A partir de l’1 de gener de 2022 la comercialitzadora del grup de compra d’energia serà LERSA, de Ripoll. Aquesta s’ha escollit per un comitè avaluador entre les comercialitzadores que han presentat les seves ofertes. El total d’energia que consumeix el grup és d’uns 6 milions de kWh, amb un total de 70 punts de subministrament. Cal remarcar que el grup és dinàmic i permet la incorporació d’empreses al llarg de l’any, perquè puguin beneficiar-se de les condicions.

 

Comunitat energètiques

 Des de Proenergia l’objectiu que es persegueix és millorar la competitivitat empresarial del teixit productiu de la comarca acompanyant les empreses en la transició cap a una economia verda. Per això es promocionaran altres projectes com ara la creació de comunitats energètiques en polígons, acompanyats de l’expertesa de l’Agència de l’Energia d’Osona del Consell Comarcal.

Amb la finalitat de donar a conèixer Proenergia i de fer-la accessible a la resta d’empreses s’ha creat el web www.proenergia.cat on hi ha tota la informació i el formulari per formar-ne part i sol·licitar assessorament.

 

Proenergia és una iniciativa de l’Ajuntament de Vic -Creacció, l’Ajuntament de Manlleu – OPE, la Mancomunitat la Plana, el Consorci del Lluçanès, el Consorci de la Vall del Ges, Oris i Bisaura, I’Ajuntament de Gurb i el Consell Comarcal (Agència Local de l’Energia), juntament amb AICO (Associació d’Instal·ladors hat a lan Oficials), les associacions de polígons de Vic (AINEV, PAE-Vic i Associació Polígons Vic Nord) i l’Associació d’Empresaris de Manlleu (AEM). Compta amb el suport de la Diputació de BCN. 

 

Foto: Sessió del grup pilot de compra FV amb les empreses participants.

 

Visualitza l’experiència de l’empresa Takipoll amb Proenergia:

VÍDEO Proenergia – Takipoll

15 de desembre de 2021