Al diàleg “Xina i Catalunya: visions empresarials encreuades” també hi ha participat Shu-Hui Chou, experta en assessorament a empreses catalanes interessades en els mercats asiàtics
L’acte, que forma part d’Horitzó Àsia, ha estat organitzat per l’Ajuntament de Vic, la UVic-UCC, Creacció i el Festival de Nits de Cinema Oriental
Els darrers canvis a nivell empresarial fan que “Xina com a fàbrica del món s’està acabant”. Es tracta d’una de les conclusions a les que s’ha arribat avui al diàleg “Xina i Catalunya: visions empresarials encreuades”. L’acte ha tingut lloc a la Casa Convalescència de Vic, seu de Creacció, i ha anat a càrrec de David Benet, director general de SAHECO (Nangtong, Xina) i expert en mercats asiàtics, i Shu-Hui Chou, experta en assessorament a empreses catalanes interessades en els mercats asiàtics. Àlex Fernández, vicepresident del Consell Empresarial d’Osona (CEDO), ha fet de moderador.
David Benet, que va anar a la Xina pel fet ser un país amb més futur per portar el mercat, ha explicat la importància de mantenir la identitat d’empresa estrangera i de producte, tot i que “com a occidental se t’obren moltes portes”. “Xina, i Àsia en general, està més oberta a acceptar participants als mercats”. També ha comentat que “l’empresa que exporta i no té mercat a la Xina en 2-5 anys marxarà”. Ha posat èmfasi en que “es vigila molt la corrupció i que les relacions amb el govern s’han de cuidar”. Pel que fa la llei laboral xinesa, segons Benet, “protegeix molt al treballador”.
Per la seva banda, Shu-Hui Chou ha explicat que “Hong Kong és una porta d’entrada a la Xina per les empreses ja que no et demanen tants papers”. Segons ella, que quan treballava a la Xina només tenia un dia de festa a l’any, “a Àsia la gent viu per treballar i a Espanya treballen per viure”. Tots dos ponents han comentat la importància d’integrar-se bé al país i de conèixer-lo bé per tal que el negoci funcioni.
Aquesta sessió, que forma part del projecte Horitzó Àsia, ha estat organitzada per l’Ajuntament de Vic, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Creacció i el Festival de Nits de Cinema Oriental.